együttműködés

2019.12.18. 18:28

Összefogtak a romák felemelkedéséért

A nemzetiségek napján a vármegyeházán a Somogy Megyei Nemzetiségi Önkormányzat együttműködési megállapodást írt alá a rendőrséggel, a megyei kórházzal, a Kaposvári Egyetemmel, valamint ötven somogyi település nemzetiségi önkormányzatával.

Kovács Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Lendületbe jöttek a romák: ma már a legtöbbjük aktívan dolgozik, és igyekszik helytállni a többségi társadalomban – hangzott el a nemzetiségek napjának december 18-ai ünnepségén.

– Alapvető kisebbségi jogok nélkül nem beszélhetünk demokráciáról, de a törvényi garanciák mellé most már megfelelő programok és pályázati lehetőségek is biztosítottak a romák felemelkedéséhez – mondta Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke. Hozzátette: a megyében 51 milliárd forint településfejlesztési forrást osztottak szét, és 5 milliárdot költenek a foglalkoztatás bővítésére, ami érinti a hátrányos helyzetű romákat.

– Jó kisebbségi önkormányzatok is kellenek ahhoz, hogy minden roma család kapjon minél több lehetőséget a munkára, az oktatásra és az egészségügyre – mondta Bogdán Imre, a Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Ennek jegyében kötöttek megállapodást szerdán 50 somogyi település nemzetiségi önkormányzatával, majd az említett szakterületek képviselőivel.

– Orvosápolóink a legkisebb falvakba is eljuthatnak, hogy helyben szűréseket végezzenek – mondta Papp Erzsébet orvos-igazgató, aki a Kaposi Mór Megyei Kórház nevében írt alá. Az ilyen betegségmegelőzés fontos, mert a romák átlagéletkora rövidebb. Podráczky Judit, az egyetem oktatási-rektorhelyettese arról beszélt, hogy a regionális roma stratégiát alkottak, roma szakkollégiumot működtetnek. A Hangya tanodának helyet biztosítanak, és autóbuszt, amivel naponta szállítják a felzárkóztatást igénylő roma tanulókat.

Pungor János ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nevében kijelentette: a céljuk a konfliktusoktól és az előítélettől mentes együttműködés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában