fotók

2019.03.06. 14:00

Simítósat, csattanósat és cuppanósat is játszhatnak

Béres Erika tíz éve foglalkozik gyerekekkel és a szüleikkel a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. Olyan tudást ad át nekik, amit, ha bármikor elővesznek a szülők a hétköznapok során, biztosan fejleszti a kicsiket.

Turbéki Bernadett

– Hét éve járunk ide, most éppen a kisebbik gyermekünket hoztuk – mondta Szalai-Luthár Laura. – Ez nemcsak a két és fél éves Lujzinak program, hanem nekem is, hogy felöltözünk és kimozdulunk otthonról, közben ő szocializálódik – mondta az édesanya. – Észrevehetően fejlődik a ritmusérzéke: ha nem is figyel, de az ütemre mozgatja a fejét – tette hozzá Hivatalné Jóbi Zsanett, aki a két és fél éves Petivel érkezett a hétfő délelőtti mondókázásra.

A kisfiú nyolc hónapos volt, amikor először jöttek. Azóta otthon is gyakran előveszik az itt tanultakat. – Azon kívül, hogy feleleveníti a saját gyermekkorom mondókáit, a program egy szemléletmódot is ad, és megkönnyíti a gyermekem közösségbe való beilleszkedését, ezen kívül számtalan területen fejleszti a kicsiket.

Béres Erika tíz évvel ezelőtt egy véletlen kapcsán kezdett bele a gyerekek és a szülők tanításába. – Egy óvónő kezdte el akkoriban, de nem volt rendszeres. Egy alkalommal nem jött és sokan voltak. A könyvtárosok megkértek, tartsam meg én az aznapi foglalkozást. Tudták, hogy óvónő és tanítónő vagyok. Olyan jól sikerült, hogy felkértek a folytatásra – mondta Béres Erika, aki annak idején szintén magával hozta saját gyermekét.

– Amit egykor a saját gyerekeim kaptak tőlem, azt adom át. Elsősorban nem is a gyerekeknek, hanem a szülőknek tanítom meg, mit csináljanak otthon. – Természetesen sokan vannak, akik ismerik a mondókákat, és inkább a közösségbe szoktatás miatt jönnek el, ám azokkal is találkozom, akik itt kerülnek képbe a mondókázást illetően. Nem hiszek kizárólagosan a népművészet erejében, inkább a sokszínűségre építek, ezért sok verset is tanítok – avatott a részletekbe Béres Erika, aki a költőket és verseiket nagy tanítómestereknek tartja a ritmusérzék, a figyelem, és a koncentráció terén.

– A szótagolás később az értő olvasás elsajátításában segít majd, ám a szókincs is fejlődik az itt hallott kifejezések eredményeként – mondta Erika, aki a foglalkozások tartalmát mindig aktualizálja, igyekszik a programot mindig blokkokra is felosztani, hogy a kicsik bármikor bekapcsolódhassanak a negyvenöt perces tevékenységbe, ami hétfő délelőttönként teljesen ingyenesen látogatható a könyvtárban.

Ha változnak az évszakok, változik a repertoár is

A múlt héten még a kesztyű történetét mesélte el Béres Erika a gyerekeknek. Ottjártunkkor azonban már egy tavaszi mese került sorra: a répa.

– A foglalkozást tudatosan megtervezem, blokkokra osztom, így ha egy kisgyerek elveszti a fonalat, bármikor bekapcsolódhat a következő részbe. Az elején testrésztanító mondókákat tanulunk, majd azt követi a bábos rész, és egy mozgásos blokk. Az altatódal után csendben meghallgatnak a gyerekek egy mesét, amelyet egy hónapon keresztül újra és újra elmondok nekik. Mindig kicsit hosszabban, így könnyebb a már ismert részekhez újakat csatolni – mondta Béres Erika, aki szeretné, ha minél több szülő kihasználná az ingyenes mondókatanulási lehetőséget a kicsi akár két hónapos korától kezdve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában