Óvatosan!

2017.09.19. 13:04

Szarvasbőgő túrára indul? Mutatjuk mire figyeljen!

Már javában bőgnek a szarvasok. Páratlan élmény megfigyelni a gímszarvas párzási időszakát, azonban nem árt, ha ügyelünk néhány dologra.

Sonline

Szarvasbőgés a lábodi erdőkben

A SEFAG Zrt. arra hívja fel a természetkedvelők figyelmét, hogy ne zavarjuk az állatokat és tartsuk be az erdőlátogatási szabályokat is. A szarvasbőgés idején, ami szeptember végéig tart Somogy több erdeje csak korlátozottan látogatható, hiszen a túlzott emberi érdeklődés megzavarhatja az állatokat. Továbbá a vadászat miatt balesetveszélyes az erdőben bóklászni. Szem előtt kell tartani, hogy délután három és reggel kilenc között ne menjünk lezárt erdőrészekbe. A somogyi állami erdőket gondozó SEFAG erdészei azt tanácsolják, hogy ha meghalljuk a bőgő bika hangját, akkor csendben és óvatosan mozogjunk, hogy ne riasszuk meg az állatot. Különösen igaz ez akkor, ha megpillantani is sikerül az átlagosnál ilyenkor óvatlanabb nagyvadat. Az erdészet lehetőséget biztosít ugyanakkor arra, hogy szervezett keretek között túravezetőkkel látogassanak az érdeklődök a szarvasok otthonába.

A szarvasbika jellegzetes hangja kettős célt szolgál: segít egyben tartani a saját „háremét” és visszatalálni a lemaradóknak, de egyben jelzés és figyelmeztetés is a riválisoknak. A bikák közötti rangsor több lépésben alakul ki: elsőként a hangjukkal igyekeznek elijeszteni a riválisokat. Ha ez nem sikerül és két bika összetalálkozik, először felmérik az erőviszonyokat. A szarvasok egymás mellett sétálva megmutatják agancsaikat és mérlegelik, melyikük a rátermettebb. Ha egyik sem hátrál meg, akkor összefonódott aganccsal megkezdődik a birkózás, mindaddig, amíg a vesztes meg nem futamodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában