magas vízállás

2018.04.06. 11:30

Továbbra sem apad a Balaton, a Sió medre összetéveszthető a belvízzel

A folyamatos vízeresztés ellenére továbbra sem csökken a Balaton vízszintje, csütörtökön 133 centiméter volt az átlag, ami napok óta tartja magát.

Kolumbán Tünde

A magas vízállás többnyire a déli parton okoz gondot, az elmúlt napok délies széliránya miatt azonban az északi partiak is azzal szembesültek, hogy áll a víz tóparton.

Az elmúlt hétvége csapadékos időjárása miatt a helyzet még mindig változatlan: ugyanannyi víz folyik be a tóba Zalából és a vízgyűjtő területről, mint amennyit a Sió zsilipen a maximális vízeresztés mellett is le tudnak ereszteni. A vízügy szakemberei az elkövetkező napokban arra számítanak, hogy nem emelkedik már tovább a vízszint, hanem stagnál, majd lassan megindulhat a vízszint csökkenése. A hiteles mérések 1920-as kezdete óta 2018 márciusa a negyedik legcsapadékosabb időszak volt a Balaton vízgyűjtőjén, ez nagy kihívás elé állítja Vízügy munkatársait és persze azokat a mélyebben fekvő déli parti településeket is, ahol a magas vízállás problémát okoz.

Húsvét óta viszonylag nyugodtabb a helyzet Balatonfenyvesen és a környéken, ahol a sok csapadék miatt az elmúlt napokban főként a belvíz okozott gondot és emiatt az átemelő szivattyúkat is működésben kellett tartani. Balatonmáriafürdőn nincs különösebb gond, tudtuk meg Galácz György polgármestertől. A faluban egyébként szerdán adták át a korszerűsített csapadékvíz-elvezető rendszer első ütemét, ami a település központját érintette, és várhatóan javít majd a belvíz helyzeten.

Átemelő szivattyúk működtetése szükséges Balatonföldvár alacsonyabban fekvő részein is. A 7-es főút mentén általános látvány, hogy a vízelvezető árkok színültig megteltek. Siófok mélyebben fekvő településrészein is akadnak gondok, vannak utcák, ahol a házak pincéiben áll a víz.

A maximális vízeresztés miatt a Sió vízállása is magas, Siójutnál csütörtökön 338 centi volt a vízszint. A csatorna mentén jelentős a belvizes területek nagysága, a Sió-parti kerékpárúton haladók olykor azt sem tudják eldönteni, hogy melyik a Sió valódi medre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában