szakmai tanévnyitó

2018.09.01. 11:30

Változhat a pedagógusok foglalkoztatása

A 2018/2019-es tanév szakmai tanévnyitó konferenciáját tartották pénteken Somogyban az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal, a KLIK, és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében.

Kovács Gábor

A szakmai tanévnyitónak a KSZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott otthont, fogadva a megye óvodáinak, általános és középiskoláinak vezetőit, valamint a kaposvári és a siófoki tankerületi központ igazgatóját. A konferencián részt vett Neszményi Zsolt kormánymegbízott, és Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke is.

– A piacképes tudás meghatározza a jövőt, de a gyermekeink és unokáink boldogsága és a kiegyensúlyozottsága nagyon fontos – hangsúlyozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere ünnepi beszédében, aki ezért ilyen szellemű tanév megteremtését kérte az EMMI-től. Utalt a városban folyó nagyszabású bölcsőde, óvoda és iskolafelújításokra is.

– Olyan oktatási rendszert kell működtetni, amely képes követni a folyamatosan változó világot, és megfelel a zsidó-keresztény kultúra hagyományainak – mondta köszöntőjében Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés jegyzője. Hozzátette: hazánk jelenleg a megtermelt nemzeti jövedelemből arányosan többet, 5,2 százalékot költ az oktatásra, mint az EU országainak 4,9 százalékos átlaga.

A pedagógusok foglalkoztatásának terén tervezik a legtöbb változtatást, mondta előadásában Madarász Hedvig, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője. Az egyéni teljesítményt kereset kiegészítéssel ismerné el a tervezet, az intézményvezetőknek pedig külön életpályamodellt vezetnének be. Várható az adminisztrációs terhek csökkentése is, dolgoznak a pedagógusok terhelését felmérő kérdőíven. Szintén terveznek egy ösztöndíjat is a pályára lépő, illetve visszatérő pedagógusok támogatására.

Éles viták jöhetnek

A Nemzeti Alaptanterv (NAT) koncepciójának elfogadása az ősz elején várható, amelyet másfél hónapos társadalmi egyeztetés követ majd. Ebben éles viták és álhírek terjedése sem lenne meglepő, jegyezte meg Madarász Hedvig. A NAT-ot jövő szeptembertől vezetnék be felmenő rendszerben. Az idei tanév újdonsága, hogy nevelőtestületi értekezleten kell értékelni az országos kompetencia mérés, a nyelvi mérés és a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók eredményeit. További új elem, hogy 2019 január eleje és 2019 március vége között az Oktatási Hivatal felügyeli, hogyan teljesül a gyermekek óvodába járásának kötelezettsége. Új ellenőrzések várhatók a magántanulói jogviszony kapcsán, ugyanis a kormányhivatalok jelzései alapján sokan visszaélnek ezzel a lehetőséggel. Az olyan oktatási intézményeket is ellenőrzik majd, amelyek felnőtteknek egy-két év alatt érettségit ígérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában