Boltos sors

2019.05.15. 14:27

Van az a pénz, amiért útnak indul az ember

Hatalmasak a különbségek az ország megyéiben a boltos bérekben is. Az országos listán Somogy a tizennyolcadik helyen áll.

Koszorus Rita

A jobb lehetőségek miatt sok bolti eladó elvándorol az ország fejlettebb tájaira, ez komoly kihívást jelent a kereskedők számára. Nagy a fluktuáció; azt a bért, amit másutt könnyedén megadnak, Somogyban nem tudják kigazdálkodni. Különösen igaz ez a kisvállalkozásokra. Tombor Péter, a batéi Tombor ABC egyik vezetője azt mondja: a faluból sokan elmennek, lassan már semmivel sem lehet megtartani a dolgozókat, mert akkorák a régiós bérkülönbségek. – Ehhez mi, kisvállalkozók semmilyen segítséget nem kapunk, kigazdálkodni pedig képtelenség – mondta. – Az adók és járulékok pedig roppant magasak, pedig ha ezek egy része a dolgozóknál maradna, már jobb lenne a helyzet.

– Lehet, hogy egy multinál a fizetés dupláját kapják a dolgozók – mondta a batéi kereskedő. – Nálunk azonban más a munkamorál, családias a légkör és nem kell ingáznia a munkavállalónak.

Tízezer forintért nem költözik az ember az ország másik végébe, de három-négyszeres bérért már igen. Megyénként pedig 79 ezer forint is lehet a különbség egy eladó, vagy pénztáros esetében. – Területenként meghatározza a béreket az is, hogy milyen munkalehetőségek vannak, illetve mekkora az elvándorlás – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elnöke. – Ha ezek a munkáltatónak kedveznek, akkor nem kényszerül rá, hogy emelje a béreket.

Bubenkó Csaba hozzátette: a bérkülönbségek hatalmas gondot jelentenek a kereskedelemben. – A KDFSZ igyekszik csökkenteni – mondta a szakszervezeti vezető. – Egyenlő munkáért egyenlő bér járna. Ugyanabban a munkakörben a kereskedelmi dolgozók ugyanazt a munkát végzik el, mint másutt az országban háromszor annyiért.

A kisvállalkozók nem tudják felvenni a kesztyűt a multikkal, s a végén akár csődbe is mehetnek a még meglévő falusi boltok.

A sor végén

Pesten és a nyugati országhatár mentén kénytelenek a munkáltatók magasabb bért adni. A KSH adatai szerint a boltosok legjobban Fejér megyében keresnek, ott havonta bruttó 276 ezer 693 forintot vihetnek haza, Budapesten 253 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében 218 ezer, megyénkben mindösszek 202 ezer 121 forint a boltos átlagbér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában