megoldás

2018.01.28. 20:00

Végzős borászok és boraik vizsgáztak Balatonbogláron

A végzős szőlész-borász szakos tanulók mutatták be maguk készítette boraikat Balatonbogláron. A helyi szakiskolában három éve indították útjára nappali tagozaton, majd felnőtteknek ezt a képzést, hogy a borvidék szakemberhiányát megoldják.

Góz Lilla

Egymás után érkeztek a borásztanulók a balatonboglári szakgimnázium gyakorlati labor épületébe. Tizenöt percben kellett bemutatniuk a maguk készítette boraikat. Szabó Attila a Chardonnay-t választotta. Az öttagú bizottság a szőlő művelésére, a borkészítés fázisaira, sőt még a címkére is részletesen rákérdezett.

– A teljes spektrumot próbáljuk lefedni – mondta el Országh Bernát szakoktató. – A bizottságban van külön szőlészeti, borászati szakember is, így a diákoknak bármelyik kérdésre kell tudniuk a választ. Legyen szó a szőlő metszéséről, a borvidéki adottságokról, esetleg a különféle fajtajegyekről.

Nem csak az ízvilágot, hanem az üveg címkéjét is megvizsgálta az öttagú szakmai bizottság. A három éve indult szőlész-borász képzés igen népszerű. A nappali tagozaton három, míg felnőttképzésben két osztályt indítottak. Kalmár Győző azért jelentkezett, mert van egy családi pincészetük, amelyet édesapja vezet. – Gyerekkorom óta segítek, részt veszek a munkafolyamatokba – mondta. – Szeretném idővel továbbvinni a borászatunkat. Jelenleg fodrászként is dolgozom, de amikor csak tehetjük, a családdal gondozzuk ültetvényeinket.

– A borász-szőlész képzést azért indítottuk el, hogy biztosítsuk a a balatonboglári borvidék jövőjét – hangsúlyozta a Siófoki Szakképzési Centrum Mathiász János Szakgimnáziumának igazgatója. Balog Krisztián hozzátette: úgy gondolják, hogy a dél-balatoni borvidéken számos fejlődő pincészet, borászat van, de sokan szakemberhiánnyal küzdenek.

A balatonboglári szakgimnázium a jövőben szeretne újabb agrárjellegű képzést indítani, mert úgy vélik, szükség lenne a kertész szakmára is.

Új ültetvényt telepítenek Ordacsehiben

Az ordacsehi Balatoni Agrár Zrt. szőlészeti üzletágának munkatársai is továbbképzésre járnak: a növényvédőszerrel foglalkozó hat dolgozó zöld könyve ugyanis lejárt, ezért napokon belül tanfolyamon újítják meg tudásukat.

– Lényeges, hogy az alapismereteken túl minél alaposabb információval rendelkezzenek a szakterületről az alkalmazottaink – mondta Tavaszi József elnök. – Más téren is együttműködésre törekszünk: egy növényvédelmi céggel 2018-ban újabb kísérleteket végzünk a szőlőültetvényeken, nagyjából 30 hektáron zajlik a projekt. A királylánykán kívül a zöld veltelinit érinti a program.

A zrt. földjein 160 hektáron nyolc fajta szőlőt termesztenek. Előreláthatóan napokon belül megjelenik egy új pályázati felhívás, melynek segítségével 17,3 hektáron kívánnak új ültetvényt telepíteni. Ennek tervezett költsége – hektáronként – mintegy négymillió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában