Kultúra

2007.11.15. 08:29

Utazás művészi időzítéssel

Kling József időérzéke csalhatatlan. Művészettörténeti korokon át utazva is pontosan érkezik meg a huszonegyedik századba, a Rippl-Rónai Múzeum kamaratermébe, legújabb gyűjteményes tárlatának helyszínére.

Balassa Tamás

Kezében egy kisplasztika márvány talpazata, amit húsz perccel a megnyitó előtt elhelyez. És kész a mű. Pedig régóta készül erre a tárlatra. Feltett szándéka volt, hogy még sosem látott, új alkotásokkal tiszteli meg közönségét. Egy év kemény, kőporos munkája áll előttünk, immár letisztultan. Az inka és a maja civilizáció elkoptatathatatlan kincsei. Mintha a föld alól kerültek volna elő, ahol ha a csont el is porlik, de ahol minden időtálló érték lényege megmarad. Alázattal fejthető le a salak, a sár, s marad a ragyogó szakralitás. Kisplasztikáinak térbeli pullzle-darabjai játékosan egyensúlyoznak, s ősi tudománytisztelettel kapaszkodnak egymásba.

Minden a helyén. Mindenki a helyén. A múzeum folyosói tárlóinak ezeréves korpuszai is, melyek koronként más testtel, de mégis egy bölcs azonossággal tekintenek maguk elé. Inka és maja testvéreikre, és ránk, huszonegyedik századi kincskeresőkre.

Köztéri ajándék

Kling József nemrég töltötte be 60. életévét. A tárlatnyitón a megye képviseletében Jakó Gergely alelnök, a város nevében Kéki Zoltán címzetes főjegyző köszöntötte az alkotót. A hazaiak, a kaposfürediek szeretetét Heintz Tamás országgyűlési képviselő, a művészi pálya újszerűségeit Géger Melinda művészettörténész tolmácsolta. Kling József megköszönte a közönség barátságát, majd bejelentette: annyi jóindulatot kapott már a várostól, a megyétől, hogy Kaposfüredi Szoborpark egyik kétméteres szobrát fölajánlja a köz javára. A mű a tizenkét eddigi kaposvári köztéri alkotása sorát gyarapítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!