Kultúra

2010.11.08. 15:33

Árnyképet készítettek egy dínóról a somogyi múzeumban

Címkék#Kaposvár

A Somogy megyei Múzeumnak a Tegnap világa című kiállítása a 100 évvel ezelőtti Magyarország polgáriasodó időszakát mutatja be, amikor a fotózás elterjedése virágkorát élte.

F. Szarka Ágnes

A tárlathoz kapcsolódó programsorozatban az érdeklődők megismerkedhetnek a fotózás, fekete-fehér fényképkészítés hőskorával és a technika által biztosított trükkökkel.

– Ma, amikor a gyerekek belenőttek a digitális fényképezésbe, már a telefonuk is alkalmas kép készítésére, akkor egy fotótechnikai időutazás amin részt vehetnek – mondta Vígh István Ádám fotográfus. – Kialakítottunk egy fotólabort, ahol kemogramokat és fotógramokat készíthetnek az érdeklődők. A kemogram olyan technika, mintha láthatatlan tintával írnának, rajzolnának, ami aztán levilágítás után tűnik elő. A fotógram eljárásban a fényérzékeny papírra helyezett tárgyak fénylenyomata, árnyéka jön elő. Az egyik kisgyerek még a kedvenc dínójáról is készített árnyékképet.



A fényképezőgép nélküli fotózással az elkövetkező időszakban még kilenc alkalommal találkozhatnak a gyerekek, a felnőttek, az iskolai csoportok. Minden korosztályt várnak a múzeumban, akik érdeklődnek a fekete-fehér fotókészítés izgalmas technikai megoldásai iránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!