Kultúra

2014.03.25. 18:49

Tehetségsegítők büszkeségei a megyei gálán

Még a lépcsőn is ültek a keddi, kaposvári megyei tehetség gálán, amelyet az Együd Árpád Kulturális Központban szervezett meg az idén negyedik alkalommal a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács. Amely civil szervezet a Tehetségsegítő Tanácsok Országos Kollégiumától Kiemelt Mentor Tehetségsegítő Tanács címet kapott a minap.

Márkus Kata

Az elismerést az országban csupán öten, Somogyban pedig kizárólag a kaposvári tanács érdemelte ki a megyében működtetett tagozati rendszeréért, az országosan egyedülálló jógyakorlat elterjesztéséért.
– A tanácson belül nyolc tagozat működik – mondta Sárdi Péter, a tanács elnöke –, a természettudományi, a nyelvi, a művészeti, a zenei, a felsőoktatási, a sajátos nevelési igényű, a roma és a sporttagozat. S a tehetségeket így specifikusan lehet gondozni.
Ezek közül a tehetségek közül lépett színpadra kedden délután hat kategóriában csaknem száz fiatal az Együd központban.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csaknem száz fiatal lépett fel az Együdben
[/caption]
A megyei tehetség gálát hagyományosan március 25-én, a nemzeti tehetségnapon, Bartók Béla születésnapján tartják. Az előselejtezők során összesen 183 diák versengett, s közülük válogatták ki az elődöntő zsűrijében helyet foglaló tánc- és zenepedagógusok, színművészek, történészek, zenészek azt a csaknem száz fiatalt, akik 28 műsorszám keretében mutathatták be tudásukat kedden az Együd színpadán. Az idén először jelentkeztek a megyeszékhelyen túlról is tehetségek a bemutatóra.

– Kiemelkedően sokan, 55-en jelentkeztek a klasszikus zene területéről a gálára – tudtuk meg Sárdi Pétertől –, a könnyűzenei kategóriában öt együttes állt színpadra 25 fővel. Szóló ének műfajban 28-an, táncos produkciókkal pedig 25-en neveztek. Vers- és prózamondásban 17-en mutatták be tudásukat. A döntőbe valamennyi kategória első három helyezettje jutott.



A hagyományoknak megfelelően a gála kísérőprogramja a Légy a szakmád mestere kiállítás, melynek keretében tehetséges szakközépiskolások mestermunkái láthatók ugyancsak az Együd központban. A kaposvári iskolák diákjain túl a megye más városaiban élő fiatal tehetségek, cukrászok, pékek, a vas- és a faipar területén tevékenykedők is bemutatják munkáikat, csakúgy mint a különleges ruhák tervezői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!