Kultúra

2014.08.12. 17:11

Hagyomány és kreativitás: az alkotás minden művésznek jót tesz

Kedden ért véget a nemzetközi művésztelep, melyet az idén a hagyomány és kreativitás jegyében szerveztek. Barcsról muszájból Bárdudvarnokra költöztek.

Czene Attila

Még 1991-ben tartották az első nemzetközi művésztelepet Barcson, de az idén költözniük kellett a Dráva menti városból, úgy tudni, hogy a művelődési ház átépítése miatt.
– Az új környezet új impulzusokat adhat, s ez nagyon jó – értékelt Halmos Klára táborvezető. – Most két helyszínen férünk el, mindkettő gyönyörű, bár igaz, hogy a logisztika több erőnket felemészti, s rabolja az időnket.

Szitanyomások, rézkarcok, számítógépes grafikák és festmények készültek a tíz napos kurzus alatt. Átlagban húszan tartózkodtak a táborokban, egy-egy képet mindegyikük az alapítványnak adományoz. Ezeket ősszel láthatja majd az érdeklődő nagyközönség is a kaposvári Kapos Art galériájában.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az alkotás minden művésznek jót tesz
[/caption]
– Azért is jó a művésztelep, mert a szakmai továbbfejlődés mellett segítheti a barátságok elmélyülését – árulta el Halmos Klára. – Emellett regenerálódást, feltöltődést nyújthat, amire nagyon szüksége van mindenkinek. Mert világunkra sajnos jellemző az is, hogy sokan elfáradnak a munkahelyükön, vagy igazi munkahely helyett csupán közmunka jut számukra. Az alkotás azonban mindenkinek nagyon jót tesz, a legértékesebb dolgokat hozza ki az emberből.



A Bárdudvarnokon és petörkei falurészén tartott nemzetközi művésztelepet az Alapítvány a Barcsi Nemzetközi Művésztelepért valamint a Kapos Art szervezte. A művészeti vezető Vörös András volt.
Az idei évben is megjött a törzsgárda, mely főképp a Kapos Art tagjaiból, valamint olyan fiatalokból tevődik össze, akik nemrég még a Kaposvári Egyetem művészet szakos hallgatói voltak, de ma már diplomás tanárok. Érkezett művész Hollandiából és Bécsből is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!