Kultúra

2015.08.03. 16:27

Művészek a Zselicben: egy alkotótábor, mely sohasem fullad ki

Az első napon örülünk egymásnak, gondolatokat cserélünk, és ebből táplálkozva csinálja meg mindenki a saját munkáit – a művészek elmondása szerint így telnek a napok a zselickislaki alkotótáborban, amely immár kilencedik alkalommal nyitotta meg a kapuit Bene János festőművész alkotóházában.

K. G.

– A zselici táj vonzó, és kimeríthetetlen lehetőségeket nyújt, mint Egry Józsefnek a Balaton. A völgyekkel, a lankákkal, az erdőkkel, a kis falvakat körülölelő növényzettel nem lehet betelni. Ez színbeli, formabeli és filozófiai megközelítést jelent, és az a művész, aki elindul ezen az úton, éveket tölthet ezzel a munkával – mondta a tábort megszervező Bene János, akinek a birtoka ad otthont a neves alkotóknak.
A festőművész a nagybátyjától örökölte a birtokát, ahol gyermekkorában nagyon szeretett játszani. Mégis el akarta adni, de nem sikerült, s ekkor pedig az a sugallata támadt, hogy ez a hely akarja őt. Ő pedig egy birtokot akart létrehozni, ahová más művészek is eljöhetnek alkotni.



– Sok alkotótábor kifullad, a harmadik nap után már vicceket mesélnek, de én azt szerettem volna, ha a jó hangulat mellett tartalma és tétje is van az összejövetelnek. Az elkészült munkáinkat a kaposvári Agórában állítjuk ki, és a helyi templomban is, ahol koncerteket tartunk, a falunak is adunk alkotásokat. Gyereknapot is szerveztünk. A legtöbb alkotótábornak nincs közönsége, nálunk ez másképp van. Sötétedés után a kertben vetítővásznat állítunk fel, a művészek előadást tartanak, és erre is meghívtuk a közönséget. Este a zselici csillagos égbolt csodálatos, ezért kértük fel Kolláth Zoltán csillagászt, hogy tartson előadást – mondta Bene János.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A zselici táj vonzó, és kimeríthetetlen lehetőségeket nyújt
[/caption]
– Alkotótáborba azért jó menni, mert az ember nincs otthon. Mosolyogni is lehet ezen a véleményen, tekintettel arra, hogy karikaturista vagyok, tehát vicceset kell mondanom, de tényleg fontos, hogy jókat lehet beszélgetni olyan alkotókkal, akik a mai rohanó világban már ritkán érnek rá – mondta Léphaft Pál újvidéki karikaturista.

Szervezett formában össze kell firkálni az edényt – így jellemezte tréfásan a művészetét Ficzere Mátyás népi keramikus, pedig a neo habán termékei méltán elnyerték már a Magyar Kézműves Remekek címet. Szerinte barátságok szövődnek a táborban az alkotás örömén keresztül. 
Jónás Péter képzőművész szintén a baráti társaság inspiráló erejét emelte ki, és azt a nyugodt légkört, amely kedvez az alkotásnak. Ő az alkotótelepi szituációkból emblémaszerű motívumokat választ ki, amelyeket egyszerűsített kompozíciókban jelenít meg. Vagyis éppen egy kertben felakasztott nyugágyat rajzolt.

Hendzsel Ilona textiltervező iparművész nagyon intenzív időszakot tölt a táborban, mert csak a munkájára koncentrál.
– Mindig határozott koncepcióval érkezem. Most kísérletezem, de eddig minden évben a hullámzó zselici tájból merítettem ihletet, mert nagyon szeretem ezt a vidéket...

A zselici alkotótábor részvevői

Bene János festőművész, Bihary Sarolta építész, Ficzere Mátyás népi keramikus, Hendzsel Ilona texiltervező iparművész, Horvát Csaba Lajos festőművész, Jónás Péter képzőművész, Kiscsinál Melinda iparművész, Lengyák István galériavezető pedagógus, Léphaft Pál karikaturista, Rajs Julianna képgrafikus művész, Schmidt Zsófia művésztanár, Sélley Miklós fotóművész, Szamódy Zsolt Olaf fotóművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!