Kultúra

2017.06.06. 07:05

Generációkat fog össze Balatonboglár „nagykövete”

Fennállásának 95. évfordulóját ünnepeli az idén a Balaton Vox Kórus, mely jubileumi koncertet adott Balatonbogláron. Tavaly Fesztiválkórus minősítést kapott a generációkat összefogó közösség.

Gyeszát Zsolt

A kórus Balatonboglár legnagyobb múltú amatőr együttese, mely 1922-ben Munkás Iparos Dalkör néven alakult meg Karácsonyi Kornél vezetésével. Aztán a dalárda vegyeskórussá alakult és 1990-ben vették fel a Balaton Vox nevet. Azóta egyesületként működnek – idézte fel Klotz Péter szőlősgyöröki polgármester, aki hosszú ideje énekel a kórusban. Ma negyvenöt aktív taggal működnek, a tenor szerint külön érték, hogy generációkat fog össze a kórus. Ugyanis van a húszas éveiben, de a nyolcvanas éveiben járó énekes is a társaságban.



Negyven éve tagja, s húsz éve, 1997 óta az egyesület elnöke Gárdos Zoltán. Mint elmondta: óriási öröm volt számukra, amikor az elmúlt esztendőben az egyik legnagyobb elismerést, a Fesztiválkórus minősítést is megkapták a zsűritől. Akkor egy lemezt is készítettek. Többen Balatonboglár nagyköveteként emlegetik a kórust, hiszen már tizenhárom európai országba is elvitte a magyar kultúra és Boglár jó hírnevét. Ám hazai fellépéseik is rendszeresek, nemrégiben a Nemzeti Galériában énekelhettek.
Többen segítik a kórust, de az önfenntartó módon működik, hiszen tagdíjat szednek, s ha lehetőség nyílik, pályáznak is. Ez a közösség elhivatottságát mutatja Klotz Péter szerint, a barátság mellett a zene szeretete köti össze őket a közös célban.

Széles a repertoár, a kórus régi, közismert szerzők munkái mellett népdalokat, más országok népi dalait, s mai kortárs dalokat is énekel. Jelenleg nagyjaink, többek között Kodály Zoltán és Bárdos Lajos műveivel is megörvendeztetik a közönséget. Hetente találkoznak a próbákon, a fellépések előtt heti két alkalommal, a négy szólam pedig külön is próbál.
Bár a kórus eredendően Balatonboglári, vannak benne fonyódi, lengyeltóti, ordacsehi, balatonlellei, s szőlősgyöröki tagok is.

Művelődési díjat vehetett át a balatonboglári városnapon Koncz Zsuzsanna, a kórus karnagya, akinek több éves munkája elismeréséül adományozta a díjat a képviselő testület. Hajdúszoboszlóról származik, ahol 25 évig énekelt, majd 14 éven át karnagyként vezetett egy pedagógus kórust. Hat éve él Balatonlellén, a Balaton Vox Kórust öt éve vezeti. Míg a kórus tagjai sokat köszönnek neki, addig ő a kitüntetést éppen nekik köszöni, a közösségi munka elismerését látja benne. Hiszen a kórus együtt gondolkodó és együtt lélegző munkát kíván. Úgy tartja, vannak nehézségei a karnagyi feladatoknak, de ezt csak szeretettel lehet szolgálni. Empátia, s mint állítja, azért humor is kell hozzá, a karnagynak egyfajta motivátor szerepet kell betöltenie. – Az együtt zengő kórus csodálatos dolog – mondta. – Nagyon boldog vagyok, hogy ennek a kórusnak a vezetője lehetek. A közösség a legfontosabb, s igazi baráti közösségre találtam itt.
Arra is büszke, hogy tizenegy fővel nőtt a kórus az elmúlt öt évben. A húszas éveik vége felé járó fiatalokat is sikerült beszervezni, amit nagyon fontosnak tart. De mint mondta, a kóruson belül eltűnnek a korok. A fiatalember éppen úgy hangot talál a legidősebbel, ahogy fordítva is. Amikor több generáció együtt tud lélegezni, az remek közösségépítő erő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!