Kultúra

2017.06.14. 07:54

Grafikák és könyvek a szecesszió lenyomatai

Kozma Lajosra emlékeztek a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban a szecesszió világnapja alkalmából. A korszakban készült könyvekből és a kiskorpádi születésű építész grafikáiból nyílt kiállítás a bibliotékában.

Koszorus Rita

A H. Molnár Katalin, művészeti tájékoztató által összeállított tárlaton szecessziós köteteket tekinthettek meg az érdeklődők. – Nem az építészet, hanem a könyvművészet szempontjából mutatjuk be a korszakot – mondta H. Molnár Katalin. – Sok szép század eleji szecessziós könyvünk van. A raktár mélyén védett könyveink közül választottuk ki a tárolókban látható köteteket.



A szecesszió idején nagy hangsúlyt kapott a téma, a betűk és a kötéstábla harmóniája. A készítők azt vallották: „egy használati tárgy is lehet műalkotás, ha azt gondosan készítik”. Ezért is alkalmazták előszeretettel az ún. ex libris-eket a köteteken. Ezek a könyvek alkotóját jelképező művészi rajzok, címer, embléma vagy éppen szimbólum volt, a kötet belső oldalára ragasztva. Ilyeneket készített a roppant sokoldalú, kiskorpádi születésű építész Kozma Lajos is. Az építész, grafikus és iparművész a Kós Károly vezette Fiatalok Társasága tagja volt. Ez a csoport alapította meg a népi szecessziós hullámot. – Csoportosan alkottak, ez egy műhely volt – magyarázta a kor meghatározó építészeinek jelentőségét Bálint Imre, a Szecesszió Magazin főszerkesztője előadásában. – Erdélyi és somogyi népi építészeti motívumokat gyűjtöttek, amelyekről metszetek készültek és ezeket beépítették a terveikbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!