komolyzene

2018.01.11. 11:00

A világ legfoglalkoztatottabb csellistája újra a Zeneakadémián

Várdai István és barátai előadásában január 15-én Mozart, Chopin, Ligeti György és Dohnányi művei is felcsendülnek.

Tavaly 32 ezer komolyzenei koncertet listázott a Bachtrack, a világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa. A Bachtrack a karmesterek, zongoristák, csellisták és hegedűsök között vizsgálta meg, hogy kik a világ legfoglalkoztatottabb művészei. A csellisták között Várdai István győzött.

2018. január 15-én a budapesti Zeneakadémián Várdai és barátai inspirálják majd egymást, mutatják meg, mi teszi a barátságot barátsággá.

„Egy koncertprogram kialakításánál mindig próbálom figyelembe venni, hogy az előadott művek és az előadók jól passzoljanak, az egymás közötti kémia működjön. A Chopin-szonáta a szerző egyik kései műve, a csellóirodalom igazi gyöngyszeme, és Eldar Nebolsinnal már régóta szerettem volna duózni. Bár Chopin elsősorban zongorára komponált, ebben a darabjában a cselló is óriási feladatot kap. A koncert két kortárs magyar művel folytatódik, majd a műsort Mozart g-moll zongoranégyesével fejezzük be – a 20. századtól visszatérve a klasszika letisztult zsenialitásához. Nekünk, világjáró művészeknek, ezek a koncertek az együttjátszás öröme mellett jó lehetőséget jelentenek a találkozásra, a baráti kapcsolatok ápolására. Annak ellenére, hogy különböző korosztályból származunk, mindenki nagyon üdítő és energikus személyiség. Ez majd a koncerten is látható lesz.”

– nyilatkozta Várdai István.

A művész 30 évesen már egyértelműen a világ egyik legkeresettebb csellistájának számít, amit mi sem igazol jobban, hogy ő az első, aki a Genfi Nemzetközi Csellóverseny mellett megnyerte a müncheni ARD Nemzetközi Csellóversenyt is. 2010-ben debütált többek között a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban. Azóta fellépett a világ legrangosabb koncerttermeiben, többek között Londonban, Párizsban, Münchenben, Genfben, Berlinben, Moszkvában és Tokióban. 2009-ben Junior Prima díjat kapott, 2012-ben elnyerte a rangos Prix Montblanc-t, 2015-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2015-től a pécsi Kodály Központ rezidens művésze. Várdai István 2016 decemberében vette át az 1673-ban készült Stradivari-

csellóját, amelyet a közelmúltban egy anonimitását megőrizni kívánó német mecénás vásárolt számára a hangszer amerikai tulajdonosától.

További információ és jegyvásárlás a www.filharmonia.hu oldalon.

2018. január 15. (hétfő), 19:30, Zeneakadémia – Nagyterem

Előadók

Várdai István – cselló

Eldar Nebolsin – zongora

Lars-Anders Tomter – brácsa

Alexandra Conunova – hegedű

Műsor

Ligeti György: Szonáta szóló csellóra

F. Chopin: g-moll szonáta csellóra és zongorára, Op.65

Dohnányi: C-dúr szerenád, Op.10

W. A. Mozart: g-moll zongoranégyes, K.478

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!