tanulmányi úton

2019.11.30. 16:00

Testvériskolák fűzték szorosabbra a kapcsolatot

Négynapos tanulmányi úton vettek részt Lengyelországban a szennai diákok. A felső tagozatosok a Waclaw Felczak Alapítvány pályázatának köszönhetően jutottak el Wieprz-be, amelynek célja az volt, hogy támogassa a már működő vagy újonnan létrejövő magyar–lengyel testvérvárosi és testvériskolai kapcsolatokat.

Marosi Gábor

Szenna és a lengyel Wieprz község vezetői 2015 óta működnek együtt, a két település lakói között baráti kapcsolatok alakultak ki. A Zselic Alapfokú Művészeti Iskola (Zselic AMI) növendékei például már több alkalommal felléptek a wieprz-i falunapon.

A lengyel útra az egyik pedagógus, Krénuszné Tóth Erzsébet pályázott. Célja az volt, hogy a magyar és a lengyel iskolások szoros kapcsolatot alakítsanak ki egymással, a szennai diákok megnézhessék a magyar vonatkozású lengyel nevezetességeket, valamint, hogy gyakorolják az angol nyelvet. A Zselic AMI tanulói lehetőséget kaptak, hogy lengyel diáktársaikkal megismertessék Magyarországot, illetve lakóhelyüket. A bemutatkozást néptáncelőadással és népi énekekkel színesítették a szennai diákok, akiknek a négy nap alatt kirándulni is volt lehetőségük.

A tanulóik útba ejtették többek között Árva várát, Zakopanét, Orawkában a Magyar Szentek Templomát, Krakkót; a wieliczkai sóbányát. Wadowicében megismerkedtek II. János Pál pápa ifjú korának helyszíneivel és megkóstolták a kedvenc süteményét a kremówki-t, valamint fejet hajtottak az auschwitzi áldozatok emlékfala előtt.

A lengyelországi tanulmány­úton húsz diák és három pedagógus vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában