tiltakozás

2018.03.07. 12:15

Egyre rosszabbul áll a szénája a gyilkos rockénekesnek

Bertrand Cantat fellépését újabb francia fesztivál törölte a programjából szerdán.

Cantat-t, aki az 1980-as években alapított Noir Désir nevű zenekarával hosszú időn át volt a francia rock vezető alakja, 2004-ben nyolc év szabadságvesztére ítélték barátnője, Marie Trintignant megöléséért.

Február végén indult, új albumát népszerűsítő turnéja hírére heves tiltakozás kezdődött az énekes zeneipari visszatérése ellen, már több mint 70 ezren írták alá az online petíciót, mely szerint

„aki Bertrand Cantat-t a rivaldafénybe állítja, az banalizálja és hallgatólagosan jóváhagyja a nők elleni erőszakot”.

Először a Saint-Nazaire-i, július végére tervezett Les Escales fesztivál törölte Cantat fellépését arra hivatkozva, hogy a város polgármestere a szervezőknek írt levélben fejezte ki, hogy „helytelennek tartja” az énekes szerepeltetését.

Szerdán az Ardeche Aluna fesztivál húzta ki programjából a zenész június 14-ére tervezett fellépését, honlapjukon a tiltakozások mellett arra hivatkoztak, hogy „látogatók és szponzorok” mondják le a részvételüket a rendezvényen.

A májusi Papillons de nuit fesztivál azonban továbbra is fellépői közé sorolja Cantat-t annak ellenére, hogy az önkormányzat visszavonta támogatását.

Cantat 2003 júliusában erősen ittasan egy litván hotelben veszekedés közben megölte Marie Trintignant színésznőt, nyolc évre ítélték, a börtönbüntetésből 2007-ben jó magaviselet miatt szabadon engedték.

Az internetes tiltakozás elindítói utaltak azokra az új jelentésekre is, melyek szerint Cantat erőszakosságával öngyilkosságba kergette volt feleségét és két gyermeke anyját, Rády Krisztinát. A magyar műfordító, kulturális szervező 2010-ben dél-franciaországi otthonában akasztotta fel magát, miközben Cantat – a rendőrség szerint – a házban aludt.

Az ügyben a bordeaux-i ügyészség 2013-ban újraindította a nyomozást, miután nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél: rettegett erőszakoskodó volt férjétől. Az ügyészség azt feltételezi, hogy Rády halálához köze lehetett a testi és lelki erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá. A vádak decemberben kerültek nyilvánosságra.

Borítókép: AFP PHOTO / FRED TANNEAU 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!