Cannes-i filmfesztivál

2018.05.11. 22:00

Godard sem jelent meg a fesztiválon

Jean-Luc Godard francia-svájci filmrendező sem jelent meg a Livre d'image (Képes könyv) című filmjének világpremierjén, amelyet pénteken mutattak be 71. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában.

(FILES) In this file photo taken on June 19, 2010 Swiss film director Jean-Luc Godard attends a debate when presenting his last movie 'Film socialiste' (Socialist movie) at the Cinema des cineastes in Paris. Godard movie "The Image Book" will be presented during the 71st Cannes Film Festival which takes place from May 8 to May 19, 2018. / AFP PHOTO / Miguel MEDINA

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Miguel Medina

Ő a harmadik alkotó Kirill Szerebrennyikov orosz és Dzsafar Panahi iráni rendező után, aki nem kísérte el a filmjét Cannes-ba, de míg az előző kettőt a hazájuk hatóságai nem engedték el a fesztiválra, addig Jean-Luc Godard

önként döntött úgy, hogy távol marad.

A francia új hullám 87 éves legendás alkotója azonban ígérete szerint szombaton svájci otthonából tart sajtótájékoztatót, amelyet a cannes-i fesztiválpalotában követhetnek majd az újságírók.

A másfél órás kísérleti film alkotógárdájának négy tagja így a rendező nélkül vonult fel péntek délután a vörös szőnyegen, ahogy az Godard korábbi filmjeinek bemutatóján, 2010-ben és 2014-ben is történt.

Fabrice Aragno, a svájci-francia rendező egyik legközelebbi munkatársa a fesztivál tv-csatornájának adott interjúban elmondta, hogy

Jean-Luc Godard benne van a saját filmjében.

„A művészt a művében kell keresni. Picassóról is láthatunk fotókat a tengerparton, de a lényeg a műve. Amikor Picassóról beszélünk, a festészetére gondolunk, így Godard-ra gondolva is elsősorban a filmnek kell az eszünkbe jutnia” – mondta a rendező kollegája.

A Képes könyv című kísérleti montázsfilmet, amely híres és kevésbé ismert játékfilmek egy-egy képkockáiból és dokumentumfilmek részleteiből áll össze, Godard saját hangján kommentálja, s az alkotók szándékai szerint a másfél órás mű „reflexió az arab világról öt részben”.

Jean-Luc Godard kilencedik alkalommal versenyezhet az Arany Pálmáért a hivatalos versenyprogramban,

de eddig csak egyszer díjazták: 2014-ben a Godard: Búcsú a nyelvtől című kísérleti filmjéért a zsűri díját nyerte el. Meghívása a fesztiválra azért is jelképes, mert ötven évvel ezelőtt, 1968-ban az ő és az azóta elhunyt Francois Truffaut kezdeményezésére szakadt meg a fesztivál, szolidaritásul a Párizsban fellázadt diákokkal és országszerte sztrájkoló munkásokkal.

A fesztivál egyébként Jean-Luc Godard egyik alkotásának, az 1965-ben forgatott Bolond Pierrot című filmjének csókjelenetét választotta az idei plakátjára, amelyen Anna Karina és Jean-Paul Belmondo látható.

Borítókép: AFP PHOTO / Miguel Medina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!