Gyász

2019.04.17. 06:04

Ken Follett: a Notre-Dame pusztulása olyan, mintha valaki meghalt volna

Így nyilatkozott A katedrális című bestseller brit szerzője, amikor a lángok martalékául esett párizsi székesegyházról kérdezte az AFP hírügynökség.

The British bestselling author Ken Follett can be seen at a press conference held at the Book Fair in Frankfurt am Main, Germany, 11 October 2017. He is introducing his new book "A Column of Fire". The largest book fair worldwide will be held until the 15th of October - this year's guest of honour is France. Photo: Arne Dedert/dpa

Forrás: DPA / AFP

Fotó: Arne Dedert

Follett 1989-ben írt világhírű regénye egy 12. századi gótikus katedrális építéséről szól, egyik ihletője a Notre-Dame volt.

„A párizsi székesegyház a történelemmel való kapcsolatunkat testesíti meg. A Notre-Dame építése 1163-ban, majdnem ezer éve kezdődött. Amikor egy ilyen monumentális műemlék a szemünk láttára omlik össze, az olyan, mintha egy ember meghalna”

- mondta el a 69 éves író.

Follett regényéhez két folytatást is írt, a Kingsbridge-trilógia harmadik kötetének címe A tűzoszlop, melynek egy jelenete a párizsi katedrálisban játszódik.

„A tévét nézve rémület kerített a hatalmába. Elég pontos fogalmam volt arról, hogy mi történik. Az egyetlen hely, ahol tűz törhet ki, a tetőtér, amely fából épült, szinte minden mást kőből készítettek”

- magyarázta.

Follett, aki regényében maga is leírta egy katedrális égését, úgy képzelte, „semmi sem marad” a Notre-Dame-ból a tűzvészben, ahol a tűzoltók órákon át nem voltak urai a helyzetnek.

„Csodával határos módon a katedrális jó része, még a boltozat egy darabja is megmenekült. A középkori építőmesterek még jobbak voltak, mint gondoltuk”

- mutatott rá.

Az író üdvözölte, hogy a francia hatóságok bejelentették, újjá akarják építeni a Notre-Dame-ot. Hozzátette, hogy szívesen kampányol az építést segítő adományokért.

„Optimista vagyok, meglesz a pénz és a mesterek. A franciák elhatározták, hogy a templomot újjáépítik és azt gondolom, sikerülni is fog nekik”

- mondta Ken Follett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!