arányos

2020.07.03. 06:55

Geoffrey Rush rekordösszeget kap a hírnevét rontó ausztrál újságtól

A színész azért pereskedett, mert a Sydneyben megjelenő Daily Telegraph című újság több cikkében azzal vádolta meg, hogy helytelenül, zaklató módon viselkedett egy színházi partnerével.

Actor Geoffrey Rush attends the premiere of Disney's and Jerry Bruckheimer Films "Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales" at the Dolby Theatre on May 18, 2017, in Hollywood, California. (Photo by VALERIE MACON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: VALERIE MACON

Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztrál színész megnyerte azt a pert, amit egy ausztrál újság ellen indított rágalmazás miatt, így a lapnak ki kell fizetnie a bíróság által megítélt, rekordösszegű, 2,9 millió ausztrál dolláros (626 millió forintos) kártérítést.

A BBC News felidézte, hogy a bíróság tavaly áprilisban döntött a színész javára a Rupert Murdoch médiamogul tulajdonában lévő Nationwide News ellen indított keresetében. Rush azért pereskedett, mert a kiadó Sydneyben megjelenő Daily Telegraph című újságja több cikkében azzal vádolta meg, hogy helytelenül, zaklató módon viselkedett egy színházi partnerével.

Az áprilisi ítélet ellen a kiadó fellebbezett, de a bíróság ezt most elutasította. A döntést három szövetségi bíró hagyta helyben, akik úgy fogalmaztak, hogy a megítélt összeg „megfelelően magas volt”, ami arányban áll a Rush reputációját károsító „rendkívül súlyos gyanúsításokkal”.

A Daily Telegraph a címlapján publikált cikkben azt írta, hogy Rush a 2015-ben a Sydneyi Színtársulat Lear király című darabjában játszott együtt Eryn Jean Norvill színésznővel, akivel helytelenül viselkedett. A bíróság szerint azonban a vádakat nem bizonyították.

A jogerős ítélet alapján a Nationwide Newsnak 850 ezer ausztrál dollárt (184 millió forintot) kell fizetnie a Rush hírnevének okozott kárért, több mint egymillió ausztrál dollárt (216 millió forintot) az elmaradt bevételei miatt, 919 ezer ausztrál dollárt (198 millió forintot) a jövendőbeli veszteségei miatt és 43 ezer ausztrál dollárt (9,2 millió forintot) a kamatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!