Félelmetes...

2022.08.12. 19:05

Pokoli járványt szabadíthat a világra egy rejtélyes lény

A betegségekkel foglalkozó szakértők attól tartanak, hogy a következő világjárványt nem vírus, hanem gomba fogja előidézni. A tudósok szerint ez ijesztő lehetőség, tekintve, hogy milyen keveset tudunk ezekről az élőlényekről.

Fotó: Shutterstock

A gombák világának egyik legaggasztóbb jellemzője az, hogy emberi betegségeket okozhatnak"
- nyilatkozta a NatGeonak Tom Chiller, az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) epidemiológusa.

A gombák rendkívül gyorsan fejlődhetnek, és olyan fertőzéseket okozó organizmusokká alakulhatnak, amelyeket egyre nehezebb gombaellenes szerekkel kezelni. Másik nagy veszélyük, hogy önmaguk ellen fordítják az immunrendszert, ami életveszélyes állapotot, ún. szepszist idézhet elő. Különösen horrorisztikus, hogy egyes gombák golyószerű struktúrákat alakíthatnak ki a szervezetben, ami egész szerveket képes kiszorítani - írja az Origo.

A cikk szerint a gombaölőszerekkel szemben ellenálló patogén gombák 25 százalékkal növelhetik a halálozási arányt. 

A mezőgazdaságban használt gombaellenes készítmények ugyanis evolúciós nyomás alá helyezik a különböző gombafajokat, így a gyengébbek kiszelektálódnak, míg a szereknek ellenálló gombák túlélnek és tovább fejlődnek. Ez rettenetesen nagy veszélyt jelenthet az emberiségre.

Bár lassabban mutálódnak, mint a baktériumok vagy a vírusok, általánosságban elmondható, hogy a gombák sokféle környezetben képesek alkalmazkodni és szaporodni.

Elképzelhető, hogy az egyik egyedben egy adott gombaölő szerrel szemben alakul ki rezisztencia, míg egy másik példány egy másik készítménnyel szemben válik ellenállóvá. Ha az említett egyedek ivarosan szaporodnak egymással, e tulajdonságaikat egyesíthetik, ami katasztrofális helyzettel járna


– fejtette ki a NatGeonak Marin Brewer, a Georgia Egyetem növénypatológusa.

Az éghajlatváltozás még fokozhatja is a problémát, mivel a hőmérséklet kedvezőbbé válik a veszélyes gombák számára.

Röviden összefoglalva: a szakértők szerint a gombáknak szinte biztosan szerepelniük kell a potenciális veszélyek listáján, amikor az emberi kórokozók tömeges terjedéséről van szó. 

Ezért a kutatók további finanszírozást kérnek a kórokozó gombák tanulmányozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!