Bulvár-celeb

2024.01.28. 10:22

Ez durva: súlyos betegség jele lehet, ha valaki ferdén parkol

Egy kutatás kimutatta, miért intő jel, ha nem megfelelően állunk meg az autónkkal.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Az Alzheimer-kór korai felismerése kulcsfontosságú - ennek részleteiről rántotta le a leplet egy orvos. A demencia korai jelei lehetnek hangulatváltozások, szorongás vagy depresszió – ugyanakkor ezeket más is okozhatja. 

A National Health Service (NHS) szerint további tényezők közé tartozik a memóriavesztés, a koncentrációs nehézség, a beszélgetés követésének vagy a megfelelő szavak megtalálásának nehézségei, vagy az idő és a hely összezavarása. Minél hamarabb felfedezik a problémát, annál hamarabb kezdődhet el a páciens kezelése - írja cikkében a Bors. 

Egy idegkutató, Robert Love a korai figyelmeztető jelekre hívja fel a figyelmet: a TikTokon osztja meg tanácsait. A videóit már több mint 13 millióan látták és közel 2 millió követője van.

Robert legújabb videójában elmagyarázta, hogyha valaki nem tud egyenesen parkolni az autójával, az az Alzheimer-kór korai figyelmeztető jele lehet. 

Illusztráció: Shutterstock

Dr. Daniel Amen pszichiáter és az agyi rendellenességekkel foglalkozó szakember agyvizsgálatokat végzett Alzheimer-kórban szenvedő embereken, az ő munkája nyomán fedezték fel, mik az intő jelek. 

Dr. Daniel Amen először azt tapasztalta, hogy a parietális lebenyek pusztulásnak indultak – ezek felelnek az érzékszervi bemeneti információkért. Tehát a korai figyelmeztető jel az, hogy az emberek eltévednek, vagy nehézségeik vannak a parkolással kapcsolatban

- magyarázta a Tiktokra feltöltött videójában Robert Love.

Az NHS honlapja szerint az Alzheimer-kór gyakori tünetei 

a memóriaproblémák, például a közelmúltbeli események, nevek és arcok rendszeres elfelejtése, az ismétlődő kérdések feltevése, vagy a növekvő nehézségek a szervezést és tervezést igénylő feladatoknál.  Az Alzheimer-kórban szenvedő beteg sokszor zavarodottá válik ismeretlen környezetben, nehezen találja a megfelelő szavakat, gondjai vannak a számokkal, a pénzkezeléssel vásárláskor, egyre visszahúzódóbb vagy szorongóbbá válik.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!