Bulvár-celeb

2024.01.28. 15:00

Vészjósló kutatás: évezredek óta lappangó vírusok támadhatnak fel

Az orvosok szerint valós a veszély, különféle betegségek ősi formái szabadulhatnak ránk.

MW

Illusztráció: Getty Images

2022-óta ismeretes, hogy több olyan vírus is található jégbe fagyva az Északi-sarkon, amelyekre a mai ember immunrendszere nincsen felkészülve. Egyes vírusok akár több ezer, vagy több millió évesek is lehetnek, de ha kiszabadulnának, ma is bajt okozhatnak. 

Éppen ezért egyre aggasztóbb, hogy a globális felmelegedéssel párhuzamosan egyre inkább olvadnak a Föld jégtáblái. A permafrosztokba fagyott vírusok miatt egy sarkvidéki megfigyelő hálózatot hoztak létre a világ vezető hatalmai.

 A hálózat egyik kutatócsoportja most felfedezett egy "zombi vírusnak" nevezett mikroorganizmust a szibériai jégbe zárva.

Illusztráció: Getty Images

 Jean-Michel Claverie, az Aix-Marseille Egyetem genetikusa így nyilatkozott a témáról:

Kevés figyelmet fordítanak az emberek azokra a járványokra, amelyekre a messzi északon bukkantunk. Bármikor délre is lehúzódhatnak ezek a vírusok, amelyek közt vannak olyanok, amelyek könnyen megfertőzhetik az embereket, és egy újabb járvány kitörése kezdődhet meg velük. Lehetséges az is, hogy az immunrendszerünk soha nem került kapcsolatba ehhez hasonló mikróbákkal és ez egy másik hatalmas aggodalomra ad okot

- kezdte beszámolóját a szakértő, aki egy szomorú mondatban is összefoglalta a véleményét:

Megvalósulhat az a forgatókönyv, hogy egy ismeretlen vírus, ami egyszer megfertőzött egy neandervölgyi embert, most visszatér hozzánk. Egyelőre valószínűtlen, de hamar valós lehetősséggé válhat - írja cikkében a Bors. 

Illusztráció: Shutterstock

A kutató vizsgálat céljából már korábban két, évezredekkel ezelőtt létezett vírust is "újraélesztett". Claverie még azelőtt meg akarja érteni ezeket a mikróbákat, mielőtt az emberiség rá lenne kényszerítve arra, hogy felvegye a harcot ezekkel a vírusokkal.

A kockázat minden bizonnyal növekedni fog a globális felmelegedés kontextusában, amely során a permafroszt olvadása is tovább gyorsul. Az ipari vállalkozások nyomán pedig egyre többen fogják benépesíteni az Északi-sarkot. Nem tudjuk, hogy milyen vírusok hevernek odakint, fennáll a veszélye annak is, hogy egy gyermekbénulás szerű betegség ősi formája szabadul ki

- fejezte ki aggodalmát a professzor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!