Tudomány

2017.07.06. 10:20

A T-rexéhez hasonló fogazata volt az őskrokodilnak

Olasz paleontológusok szerint a T-rexéhez hasonló fogazata volt annak az óriási őskrokodilnak, amelynek 170 millió éves maradványait Madagaszkáron fedezték fel.

A kihalt őshüllő a jura korban élt, amikor még a dinoszauruszok voltak a Föld urai (egyébként erre a korszakra utal a mára már klasszikussá vált film, a Jurassic Park címe is). Az állat a mai krokodiloktól főként koponyájának formája és mellső lábai miatt különbözött és olyan erős állkapcsa és éles fogazata volt, mint a csúcsragadozó Tyrannosaurus rexnek, vagyis könnyűszerrel át tudja harapni prédája szöveteit, csontját és ízületeit – ismertette a BBC News.

A fosszíliát elemző olasz-francia tudóscsoport tagjai kedden publikálták eredményeiket az általuk Razanának becézett őslényről. Leírásuk szerint

az őskrokodil hossza körülbelül 7 méter volt, súlya pedig az egy tonnát is elérte.

A milánói Természettudományi Múzeum tudósa, Cristiano Dal Sasso szerint Razana közel áll a ma élő sósvízi krokodilhoz, amelynek hossza szintén elérheti a 7 métert és akár 800-1000 kilogrammot is nyomhat.

A tanulmány szerint Razana a krokodilfélék egy kihalt csoportjának, a Notosuchiáknak legnagyobb és legidősebb képviselője, és a T-rexhez hasonlóan szintén igazi csúcsragadozó volt, amely más dinoszauruszokat is zsákmányolt. Simone Maganuco – aki szintén a milánói múzeum kutatója – úgy vélte: a madagaszkári lelet azért is fontos, mert arra utal, hogy a Notosuchiák az egykor Madagaszkárt, Afrikát, Dél-Amerikát, Ausztráliát és más földrészeket is magában foglaló ősi szuperkontinensről, Gondwana déli részéről származnak.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik