Cseh Nemzeti Galéria

2018.01.02. 19:11

Online is megtekinthető a gyűjtemény

Online is megtekinthető lesz a prágai Cseh Nemzeti Galéria gyűjteménye, az első háromszáz műkincs képét ingyenesen már karácsonyra elérhetővé tették a neten.

Az online galéria még januárban megnyílik és hamarosan angol nyelvű változatban is élvezhető majd. A galériában hosszú távon mintegy 400 ezer műalkotás nagy felbontású képét akarják hozzáférhetővé tenni – mondta kedden Tereza Jezkova, a múzeum szóvivője.

A hetven évnél régebben készült alkotásoknál nincs gond a szerzői jogokkal, ám a fiatalabb, modern művek esetében az alkotókkal, örököseikkel vagy a jogok tulajdonosaival kell tárgyalni a nagy felbontású képek ingyenes megjelenéséről az online galériában. Ezért egyelőre valószínűleg kis felbontású képek lesznek ezekről az alkotásokról a galéria honlapján.

Jirí Fajt, a galéria igazgatója elmondta: a digitális projekt megvalósítása annak köszönhető, hogy a múzeum évi költségvetését egy decemberi határozattal 250 millió koronáról (3 milliárd forintról) 300 millió koronára (3,6 milliárd forintra) emelték. Az összegből 8 millió koronát (96 millió forintot) használnak fel az online galéria felállítására és oktatóprogramokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!