Fuvolától a tubáig

2019.08.12. 16:55

Új koncertrenddel jön a Nemzetközi Fúvós Napok

A fesztivál arra törekszik, hogy a magyar fúvószene ünnepét tartsa meg évről évre, s mindeközben bemutassa más kultúrák fúvós kincseit is.

Forrás: Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

A Nemzetközi Fúvós Napokat azzal a céllal hozta létre Kovács Zalán László tubaművész, hogy megmutassa a fúvós kultúra értékeit.

A közönség augusztus 23-tól 26-ig a paksi fesztiválon a fuvolától kezdve a tubáig számos fúvós hangszerrel találkozhat, köztük olyan érdekességgel is, mint például a didgeridoo.

A kiváló hazai művészek mellett külföldi vendégek is érkeznek Európa számos országából és Japánból.

Pakson 2016 óta – a Tubatábor keretén belül – minden nyáron rendeznek fúvós hangversenyeket, kiemelkedő jelentőségű hazai és nemzetközi művészek, együttesek, zenekarok részvételével.

A mai fesztivál ebből nőtte ki magát, a tábor és a fesztivál 2018-ban vált ketté.

Az így kialakított, új koncertstruktúra jobban figyelembe veszi a nagyközönség igényeit, a korábbinál több és nagyobb befogadóképességű helyszínen rendezik meg a meghívott vendégek változatos műsorára épülő, egyre színesebb és nagyobb programokat.

Idén a koncertek mellett ismeretterjesztő előadások, kiállítások is várják a látogatókat. A fesztiválra Horvátországból, Luxemburgból, Németországból és Japánból is érkeznek zenészek.

Yuri Komori – klarinét (Japán)

A magyar fúvósok kiemelkedő szerepet töltenek be a nemzetközi zenei életben. Önmagáért beszél, hogy a világ legjobb zenekarának mondható Berlini Filharmonikusok mind a két szólótrombitása hosszú évekig magyar volt; az elmúlt húsz esztendőben száznál is több győzelemmel tértek haza nemzetközi versenyekről fiatal zenész tehetségeink.

Hazánkban tizenhárom, főállású zenészekből álló fúvószenekar működik; több mint száz, hetente próbáló és rendszeresen koncertező amatőr fúvószenekarunk van.

Scheuring Kata – fuvola

A fesztivál szeretné a magyar fúvószene ünnepét évről évre megtartani, mindeközben bemutatva más kultúrák fúvós kincseit is.

Kiemelt programok:

2019. augusztus 23. 20:00

„Tuba mirum”

Fellép: Beregi András – tuba és Dr. Balatoni Sándor – orgona

Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

2019. augusztus 24. 18:00

Készenléti Rendőrség Fúvószenekara koncertje

Vezényel: Kelemen Tamás

Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

2019. augusztus 25. 16:00

Nemzetközi Fúvós Napok zárókoncertje

Fellép: Scheuring Kata – fuvola, Yuri Komori – klarinét (Japán),

Kovács Zalán László – tuba, Veér Mátyás – harsona, Tubatábor tubaegyüttese

Közreműködik: Ana Granik – zongora (Horvátország)

Fesztiváligazgató: Kovács Zalán László tubaművész

Védnök: Süli János tárca nélküli miniszter

Borítókép:

Kovács Zalán László tubaművész

Forrás: Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!