gyász

2020.06.19. 13:52

Elhunyt az egyik legismertebb kortárs spanyol író, Carlos Ruiz Zafón

A nemzetközileg is jelentős spanyol író két éve küzdött daganatos betegséggel, 55 éves volt.

55 éves korában, pénteken meghalt Los Angeles-i otthonában az egyik legismertebb kortárs spanyol író, Carlos Ruiz Zafón – számolt be az Origo.

Carlos Ruiz Zafón. Zafón 1964-ben született Barcelonában, és régóta a Cervantes óta legtöbbet olvasott spanyol íróként emlegették.

Zafón a Sarriái Jezsuita iskolába járt, és az iskola épülete egy vörös téglából épült, tornyokkal és titkos járatokkal ellátott gótikus kastély volt, amely az író korábbi vallomása alapján sokat hatott a fantáziájára, így pedig arra ösztönözte, hogy rejtélyes történetek írjon. Ezekkel már 10 évesen az osztálytársait szórakoztatta. Az iskolák befejezése után először egy barcelonai reklámügynökségnél dolgozott, de már 1994-ben Los Angelesbe költözött,

és minden idejét az írásnak szentelte.

A regényírás mellett forgatókönyíróként is dolgozott, valamint írt az El País, valamint a La Vanguardia című spanyol napilapoknak. Az 1990-es években ifjúsági prózával próbálkozott: 1993-ban jelent meg első regénye, az El príncipe de la niebla (A köd hercege), amiért megkapta az Edebé irodalmi díjat ifjúsági irodalom kategóriában, majd további három ifjúsági olvasmányt adott ki (El palacio de la medianoche, Las luces de septiembre, és a Marina).

Borítókép: Carlos Ruiz Zafón 2010. március 19-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!