gyász

2020.06.19. 13:52

Elhunyt az egyik legismertebb kortárs spanyol író, Carlos Ruiz Zafón

A nemzetközileg is jelentős spanyol író két éve küzdött daganatos betegséggel, 55 éves volt.

Spaniard was only 55 years old bestselling author Carlos Ruiz Zafón is dead. Archive photo: Carlos Ruiz ZAFON, ESP, writer, single image, cut single motif, portrait, portrait, portrait during a reading as part of the Lit.Cologne literature festival on March 19, 2010 in Cologne. | usage worldwide

Forrás: SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP

Fotó: ANKE FLEIG

55 éves korában, pénteken meghalt Los Angeles-i otthonában az egyik legismertebb kortárs spanyol író, Carlos Ruiz Zafón – számolt be az Origo.

Carlos Ruiz Zafón. Zafón 1964-ben született Barcelonában, és régóta a Cervantes óta legtöbbet olvasott spanyol íróként emlegették.

Zafón a Sarriái Jezsuita iskolába járt, és az iskola épülete egy vörös téglából épült, tornyokkal és titkos járatokkal ellátott gótikus kastély volt, amely az író korábbi vallomása alapján sokat hatott a fantáziájára, így pedig arra ösztönözte, hogy rejtélyes történetek írjon. Ezekkel már 10 évesen az osztálytársait szórakoztatta. Az iskolák befejezése után először egy barcelonai reklámügynökségnél dolgozott, de már 1994-ben Los Angelesbe költözött,

és minden idejét az írásnak szentelte.

A regényírás mellett forgatókönyíróként is dolgozott, valamint írt az El País, valamint a La Vanguardia című spanyol napilapoknak. Az 1990-es években ifjúsági prózával próbálkozott: 1993-ban jelent meg első regénye, az El príncipe de la niebla (A köd hercege), amiért megkapta az Edebé irodalmi díjat ifjúsági irodalom kategóriában, majd további három ifjúsági olvasmányt adott ki (El palacio de la medianoche, Las luces de septiembre, és a Marina).

Borítókép: Carlos Ruiz Zafón 2010. március 19-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!