közel a befejezés

2021.02.04. 16:30

Megfelelő épületköveket keresnek a Notre-Dame újjáépítéséhez

A megfelelő épületköveket keresik a francia szakértők a 2019-es tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítéséhez – közölték szerdán az illetékesek.

Párizs, 2021. február 1. A medrébõl kilépett Szajna a párizsi Notre-Dame-székesegyház közelében 2021. február 1-jén. MTI/EPA/Ian Langsdon

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Ian Langsdon

A 12. századi gótikus templom rekonstrukcióján dolgozó szakértők geológusokkal egyeztetve keresnek olyan köveket, amelyek esztétikailag és fizikailag is egyeznek a tűzvészben megsérültekkel. A helyreállításért felelős testület szerint

a munkálatokhoz jóval nagyobb mennyiségű kőre van szükség, mint amennyit egy történelmi épület normális rekonstrukciója igényelne.

A múlt nyáron indított program részeként kiterjedt geológiai felméréseket végeznek a francia kőfejtőkben. A székesegyházat 1163 és 1345 között építették a Párizsi-medence térségéből, 41-48 millió éves kőzetrétegből származó mészkövet használva. A francia főváros körüli kőfejtők egy részében még ma is bányásznak ilyen köveket, amelyek alkalmasságát már vizsgálják a szakemberek.

A helyreállítási munkálatok a tervek szerint az év közepéig tartanak.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Tavaly befejeződött a tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzat elbontása, és ezzel elhárult az omlásveszély, szabad utat adva a tényleges felújítás megkezdésének.

Borítókép: A párizsi Notre-Dame az áradó Szajna túlpartjáról, február 1-én / MTI / EPA / Ian Langsdon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!