Ország-világ

2021.04.26. 05:39

Anthony Hopkins újabb Oscar-díjat nyert

Anthony Hopkins kapta a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját Az apa című drámában nyújtott alakításáért a 93. Oscar-díjátadó gálán vasárnap este Los Angelesben.

Welsh actor Anthony Hopkins attends the AFI FEST gala screening of "The Two Popes" at TCL Chinese Theatre on November 18, 2019, in Hollywood. (Photo by VALERIE MACON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Valerie Macon

A legjobb filmnek Chloé Zhao A nomádok földje című alkotását választották.

A kínai származású Zhao lírai hangvételű alkotása az Amerika nyugati tájain vándorló emberek életét mutatja be. A nomádok földje a 39 éves rendező harmadik nagyjátékfilmje, kevesebb mint 5 millió dollárból (1,5 milliárd forintból) készült Francis McDormand főszereplésével, de zömmel nem hivatásos színészekből álló szereplőgárdával.

A rendezői Oscart korábban csak egy nő nyerte el, Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmjével. Zhao egyúttal az első színes bőrű nő, aki ebben a kategóriában győzni tudott.

„Mindig jót találtam az emberekben, akikkel találkoztam”- mondta a törékeny, testszínű gálaruhát viselő Zhao, amikor átvette a díjat. Mint hozzátette, ez az elismerés

„mindenkinek szól, akinek van hite és bátorsága, hogy megtalálja a jóságot önmagában, és másokban, bármilyen nehéz is ez”.

Francis McDormand a legjobb színésznő Oscarját kapta játékáért. A színésznő, aki producerként is Oscar-díjas lett a filmmel, köszönő beszédét egy farkasüvöltéssel zárta.

A tízezer tagot számláló amerikai filmakadémia vasárnapi gáláján több nőt és nem fehér alkotót díjaztak, mint valaha.

A járvány miatt a díjátadó ceremóniát közönség nélkül, de az Oscarra jelölt sztárok jelenlétében két helyszínen rendezték meg: a Los Angeles-i Dolby Színházban és a Union Station pályaudvaron. A szervezésnél nagy hangsúlyt fektettek a távolságtartásra, a résztvevőket hangulatos, lámpafényes asztalokhoz ültettékegy meghitt amfiteátrum köré.

Steven Soderbergh és producertársai filmszerű élményt akartak nyújtani a műsor nézőinek, ezért a díjakat átadó sztárok is nagyobb szerephez jutottak. A gálát a Union Station színpadára érkező Regina King, a One Night in Miami című Oscar-jelölt film rendezője nyitotta meg.

Az első díjat Emerald Fennell író-rendező kapta az Ígéretes fiatal nő című filmje eredeti forgatókönyvéért. A legjobb adaptált forgatókönyvért díjazott Az apa írója, Florian Zeller műholdas közvetítéssel jelentkezett be a műsorba kezében az Oscar-szoborral, és a film főszerepét alakító Anthony Hopkinsnak valamint a társforgatókönyvíró Christopher Hamptonnak is köszönetet mondott.

David Kaluuya kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját. A 32 éves brit színész a Judas and the Black Messiah című filmben a fiatalon meggyilkolt Fred Hampton afroamerikai polgárjogi vezetőt alakította. Az Oscarral a kezében édesanyját köszöntötte, és megemlékezett Hampton örökségéről is.

A dél-koreai Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Minari című filmben nyújtott játékáért. Az első koreai színésznőnek, aki Oscar-díjat nyert, Brad Pitt adta át az arany szobrocskát.

A legjobb nemzetközi film díját a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című alkotása nyerte. „Ez a film arról szól, hogy elengedjük a kontrollt az életünk fölött” – fogalmazott a rendező. Felidézte, hogy a forgatás első napjaiban 19 éves lányát halálos autóbaleset érte, de mint mondta, ő is részese ennek a csodának, és neki ajánlotta díját.

A Lelki ismeretek című Pixar-produkció kapta a legjobb animációs film Oscar-szobrát. „A dzsesszhez írtunk szerelmeslevelet” – fogalmazott a ceremónia színpadán a film egyik rendezője, Pete Docter, akinek ez már a harmadik Oscar-díja.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Tanítóm, a polip nyert. A rövid dokumentumfilm díját Anthony Giacchino Colette című alkotása kapta. Vizuális effektusaiért pedig Christopher Nolan Tenet című filmjét díjazták.

A Mank operatőre, Erik Messerschmidt kapta a legjobb operatőrnek járó Oscart. A David Ficher rendezésében készült, harmincas évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér Mank a látványterv kategóriában is nyert.

A legjobb vágás Oscarját a dán Mikkel E.G. Nielsen kapta A metál csendje című filmért, amely a legjobb hang díját is elvitte.

A legjobb filmzene díját a Lelki ismeretek muzsikáját szerző Trent Reznor, Atticus Ross és Jon Batiste kapta, a legjobb filmdal kategóriában pedig a Judas and the Black Messiah Fight for You című száma győzött.

Az élőszereplős rövidfilm Oscarját a Two Distant Strangers című produkció nyerte el. Az animációs rövidfilmek közül pedig a Ha bármi történik, szeretlek győzött.

A Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film a smink és haj-, valamint a jelmez-kategória Oscarját is elnyerte.

A Jean Hersholt humanitárius díjat átvevő Tyler Perryt állva tapsolták meg a sztárok.

A producer, rendező, színész, író, vállalkozó és filantróp elkötelezett támogatója a társadalmi igazságosságnak, a rasszizmusellenességnek. Köszönőbeszédében is a gyűlölet ellen szólalt fel, és díját is a megbékélés jegyében ajánlotta fel.

A humanitárius díjat a filmes közösséget támogató Mozgókép- és Televíziós Alap (MPTF) is megkapta a ceremónián.

Díjazottak:

  • legjobb férfi főszereplő: Anthony Hopkins (Az apa)
  • legjobb női főszereplő: Francis McDormand ( A nomádok földje)
  • legjobb férfi mellékszereplő: David Kaluuya (Judas and the Black Messiah(
  • legjobb nemzetközi film: Thomas Vinterberg: Még egy kört mindenkinek
  • legjobb eredeti forgatókönyv: Ígéretes fiatal nő
  • legjobb adaptált forgatókönyv: Az apa
  • legjobb animációs film: Lelki ismeretek
  • legjobb élőszereplős rövidfilm: Two Distant Strangers
  • legjobb rendező: Chloé Zhao (A nomádok földje)
  • legjobb smink és haj, legjobb jelmez: Ma Rainey: A blues nagyasszonya
  • legjobb operatőr: Erik Messerschmidt (Mank)
  • legjobb vágás: Mikkel E.G. Nielsen (A metál csendje)
  • legjobb filmzene: Lelki ismeretek
  • legjobb filmdal: Fight for You (Judas and the Black Messiah)
  • legjobb női mellékszereplő: Jun Ju Dzsung (Minari)
  • legjobb dokumentumfilm: Tanítóm, a polip
  • legjobb film: A nomádok földje
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!