Női vízilabda

2024.01.04. 10:58

Az olimpiai kvóta reményében játszik Eindhovenben a magyar csapat

Eindhovenben pénteken rajtol a női vízilabda Európa-bajnokság, amely a második lehetőséget kínálja arra, hogy a magyar válogatott megszerezze az olimpiai kvótát.

MW

Az olimpia a tét a magyar női vízilabda válogatott számára

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Nyáron a Fukuokában rendezett világbajnokságon csak a hatodik helyen végzett a gárda, ezt követően pedig a 2015-ben kinevezett, a csapattal olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok és vb-2. Bíró Attilát felmentették, a helyére pedig Mihók Attila és Cseh Sándor párosa került az együttes élére.

Akárcsak Horvátországban a férfiaknál, Hollandiában is a győztes vagy a legmagasabban rangsorolt, még nem kvalifikált válogatott szerez ötkarikás részvételi jogot. 

Mivel a hazai medencében szereplő hollandok és az elmúlt két Eb-t megnyerő spanyolok a fukuokai vb-döntőbe jutásukkal már olimpiai résztvevők, előfordulhat, hogy a bronzmeccsnek különösen nagy tétje lesz.

A múlt alapján jó esélye van a magyar csapatnak arra, hogy versenyben legyen a kvótáért, mert a női Eb-k 1985-ös indulása óta az eddigi 19 viadalon 14-szer végzett dobogón: háromszor első, ötször második és hatszor harmadik lett.

Eddig csupán háromszor fordult elő, hogy a magyar női válogatott nem jutott négy közé, igaz, 1997 és 2010 után éppen legutóbb, 2022-ben Splitben zárt az ötödik helyen. Ahogy a férfiaknál, úgy a nőknél is ez lesz az első Európa-bajnokság, amelyet az úgynevezett kétdivíziós formátumban bonyolítanak le, ráadásul ezúttal már 16 válogatott részvételével. Az első divízió két csoportjában az első két-két helyezett automatikusan a negyeddöntőbe kerül, míg a harmadikok a második vonal csoportmásodikjaival, a negyedikek pedig a csoportelsőkkel találkoznak a nyolc közé jutásért. A vesztesek a 9-16. helyért folytatják, ami egyszersmind meghatározza a divízió-beosztást a 2026-os Eb-re.

A válogatott sorrendben Görögországgal, a világbajnok és házigazda Hollandiával, valamint Horvátországgal találkozik. Minden mérkőzést az M4 Sport élőben közvetít.

Mihók Attila az elutazás előtt az M4 Sportnak elmondta, a barcelonai edzőtábor során rendkívül sok pozitív tapasztalattal gazdagodtak, ugyanakkor ez az ellenfélnek, a világklasszisokat soraiban tudó spanyol válogatottnak is köszönhető, amely a „legjobbat hozta ki a csapatból”. 

A szakember megjegyezte, a görögök elleni első találkozó többszörösen is fontos, ugyanis ez lesz a stábnak és a játékosoknak is az első közös tétmérkőzése, ráadásul egy olyan ellenféllel szemben, amely papíron az egyik közvetlen riválisa az együttesnek az olimpiai kvótáért zajló versenyben. 

Hozzátette, mivel másnap már a világbajnoki címvédő házigazda hollandokkal találkoznak, így az „első 24 órában sok minden kiderülhet”. Cseh Sándor arról beszélt, hogy a magyar, a görög és az olasz csapat közel azonos szinten lehet, míg a holland és a spanyol kiemelkedik, viszont mindegyik ellen győzelmi reményekkel lehet a vízbe ugrani, ugyanakkor ehhez az kell, hogy a játék minden elemében maximális legyen a koncentráltság. A válogatottnál a két szakember már korábban kiemelte a sebesség fontosságát, erre mutatott rá ismét Cseh Sándor, aki szerint a legfontosabb, hogy „ne ússzanak le minket”.

Az Eb-t péntek és január 13. között rendezik, a magyar válogatott úgy szerezhet olimpiai kvótát, ha a két, már biztos párizsi résztvevőt, a spanyol és a holland csapatot leszámítva a legjobb lesz.

A magyar Eb-keret 

Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (CN Mataro), Kuna Szonja (FTC), Kurucz-Gurisatti Gréta (FTC), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Parkes Rebecca (Eger), Rybanska Natasa (UVSE), Szabó Nikolett (Dunaújváros), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (FTC)

A magyar válogatott programja 

Péntek:
MAGYARORSZÁG–Görögország 20.30
Szombat:
MAGYARORSZÁG–Hollandia 19.00
Vasárnap:
MAGYARORSZÁG–Horvátország 20.00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában