Ország

2006.11.11. 08:56

Két évszázadon át a diákokért

A megye első számú gimnáziumának kétszázadik évfordulóját ünnepeljük idén. Ebből az alkalomból két elismeréssel is tisztelegtek a Somssich-Táncsics Gimnázium oktatási tevékenysége előtt.

Meiszterics Eszter

[caption id="" align="alignright" width="200"] Reöthy Ferenc igazgató
[/caption]Zsúfolásig megtelt a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tornacsarnoka. Tanárok és diákok, művészek és táncosok, a város és a megye első emberei tették tiszteletüket ezen a napon. Akadt, aki csak a szomszéd utcából ballagott át és volt, aki repülőre szállt. Mindannyiukban egy a közös: táncsicsosok voltak egykor. Abban a gimnáziumban töltötték tinédzser éveiket, amely Somogy egyik első számú oktatási, nevelési, kulturális és társadalmi intézménye immár kétszáz éve.

Reöthy Ferenc igazgató a gimnázium múltjára, alapítóatyáira emlékezett. Mint mondta: az intézmény a nemzeti liberalizmus korában született és ennek szellemében cselekedtek az intézmény alapítói.
 – Nem csak iskolát építettek, hanem jövőt és nemzetet is teremtettek – tette hozzá.

D. Tóth Kriszta, a Magyar Televízió brüsszeli tudósítója köszöntőjében a táncsicsos diákéveit idézte fel, majd Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy merjenek meríteni a hagyományokból, de ne féljenek újba kezdeni, ha arra van szükség. Az intézmény kétszáz éves múltja többek között azt bizonyítja, hogy a Táncsics nemcsak a diákok és tanárok közösségének büszkesége, hanem a városé, a régióé és az országé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!