Fulladás a hűtőkocsiban

2017.06.21. 16:41

Káosszal és vitával kezdődött a halálkamionper

A fullasztó, levegőtlen furgonba zsúfolt 71 migráns halálát okozó bűnszervezet vádlottjainak tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken zajlik. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség embercsempészés és más bűncselekmények miatt emelt vádat 1 afgán, 9 bolgár, illetve 1 bolgár és libanoni, kettős állampolgárságú férfi ellen május elején; a per most elkezdődött.

Mediaworks Online / MTI

Az embercsempészethez gyakran hűtőkamionokat használó bűnszervezet legalább 26 alkalommal juttatott be illegális bevándorlókat Nyugat-Európába. Két éve, február és augusztus között, több mint harmincszor szállított illegálisan embereket a maffia; levegőtlen, személyszállításra teljességgel alkalmatlan furgonokba zsúfolva, 1200 főt vittek át a határon. Ezt követően már napi rendszerességgel csempésztek embereket Németországba és Ausztriába.

Ám 2015 augusztusában, egészen pontosan 26-án, a hajnali órákban 4 gyereket, 8 nőt, valamint 59 férfit zártak be a belülről nem nyitható, vaksötét, levegőtlen járműbe. Kecskemétről indultak, de a határt már nem lépték át élve; hiába dörömböltek, nem engedték ki őket, így 3 óra alatt kínhalált haltak még magyar területen – a kamiont azóta halálkamionként emlegeti nem csupán a hazai, de a külföldi média is.

A bűnszervezet tagjai másnap hajnalban újabb 67 migránst zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba Mórahalom közelében, őket az ausztriai Gálosig (Gols) vitték. A bezárt emberek ebben ez esetben azonban ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki sem halt meg. A kiemelt jelentőségű bűnügy valamennyi vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!