Diktátori kegy

2017.08.09. 15:33

Észak-Korea szabadon engedett egy életfogytiglanra ítélt kanadai lelkészt

Az egyházi embert „államellenes felforgatás” vádjával még 2015-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre és kényszermunkára – jelentette szerdán az észak-koreai állami hírügynökség.

A Dél-Koreában született, kanadai állampolgárságú lelkipásztort, Lim Hjeon Szút „humanitárius okokból és egészségügyi állapotára tekintettel” engedték szabadon – fogalmaz a hírügynökség. A lelkész szabadon engedése egy nappal azután történt, hogy Phenjanba érkezett egy delegáció Daniel Jean kanadai nemzetbiztonsági és hírszerzési tanácsadó vezetésével, hogy a 62 éves Lim szabadon engedését kérje az észak-koreai hatóságoktól.

Limet, a Fény Koreai Presbiteriánus Egyház torontói lelkészét 2015 decemberében ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre és kényszermunkára, államellenes bűncselekmények vádjával. A lelkész 2015. január 31-én indult el Észak-Koreába, ahol rendszeresen segítette egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját. Korábban már több mint százszor járt az országban. 2015 februárjában elfogták, és júliusban állítólag beismerte, hogy a megelőző hónapokban humanitárius segély ürügyén több területen is kísérletet tett az észak-koreai rendszer megdöntésére.

Észak-Korea utoljára június közepén, szintén „humanitárius okokból” engedett szabadon egy 22 éves amerikai egyetemistát, Otto Warmbiert, akit 2016 januárjában tartóztatták le a phenjani repülőtéren, majd márciusban az észak-koreai legfelsőbb bíróság „államellenes bűncselekmény” vádjával 15 évnyi kényszermunkára ítélte, miután a férfi könnyek között bevallotta, hogy ellopott egy propagandaplakátot a phenjani hotelből, ahol turistaként megszállt. Ottót éber kómában, tizenhét hónapi fogva tartás után vitték vissza az Egyesült Államokba, ahol hazaszállítását követően egy héttel meghalt.

 

Ezek is érdekelhetik