Incidens

2017.08.01. 18:14

NATO-repülők fogtak el orosz katonai gépeket az észt légtér közelében

Spanyol és finn vadászrepülőgépek fogtak el – közrefogtak, majd kísértek – egy ideig három orosz katonai gépet kedden Észtország légterének közelében a Balti-tenger térségében – közölte Dylan P. White NATO-szóvivő. 

Az orosz gépeket két MiG-31-es vadászrepülőgépként, illetve egy Antonov An-26-os katonai szállítóként azonosították. A szóvivő közlése szerint az észak atlanti szövetség baltikumi légtérfigyelő missziójában részt vevő két spanyol F-18-as vadászgépet riasztottak az észtországi Ämari légi támaszpontról, de finn felségjelzésű repülőgépek is érkeztek az orosz katonai gépek kíséretére.

Az észak-atlanti szövetség szóvivője elmondta: a két spanyol F-18-as rövid időre véletlenül megsértette a nem NATO-tagállam Finnország légterét, miközben a helsinki hatóságokat felkérték arra, hogy vegyék át az orosz repülőgépek kísérését.

Az elmúlt években számos hasonló incidens történt a Balti-tenger feletti térségben, különösen mióta fokozódtak a feszültségek a Nyugat és Oroszország között az ukrajnai válság miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!