tehermentesítés

2017.09.27. 11:39

Csökkenhet a várakozási idő az orvosi rendelőkben

Senki nem szeret a kórházi folyosón hosszan időzni, pedig ez nem ritka, hiszen úgy adódhat, hogy akár órákat kell várni egy-egy kisebb beavatkozás miatt. Az állampolgároknak kellemetlenséget okozó várakozási időt jelentősen lehet csökkenteni – ezt szeretné elérni az egészségügyi kormányzat. Az orvosi feladatok egy részét ugyanis olyan szakképzett ápolók is elvégezhetik, akiket külön erre képeztek ki.

Az ilyen feladatok közé tartozhat például a steril sebek ellátása, varratok behelyezése, kivétele vagy éppen műtéti asszisztensi feladatok. Ennek érdekében szeptemberben három orvosi egyetemen indult meg az ápolóknak szóló mester­képzés, a kezdeményezéshez jövő februárban a SOTE is csatlakozik. A kormány külön ösztöndíjat ad azoknak, akik elvégzik a képzést: a Mihalicza-ösztöndíj kerete 1 milliárd 150 millió forint. A képzés első félévében a juttatás mértéke 640 ezer forint is lehet.

A SOTE Egészségtudományi Karának dékánja, dr. Nagy Zoltán Zsolt elmondta:

a karon a tervek szerint az aneszteziológián kívül számos területen elindítják majd a kurzusokat.

A nyugat-európai országokban bevált ez a képzési forma, ott az ápolók tehermentesítik az orvosi kompetenciá­ba tartozó ügyekben a doktorokat. A sürgősségi területen a szakemberhiány miatt nagy jelentősége lenne, hogy a megfelelően képzett szakápolók átvehessenek bizonyos feladatokat.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Ezek is érdekelhetik