Sertéspestis

2017.09.02. 07:32

Nébih: ha szükséges, újabb intézkedések jöhetnek

A betegség vírusa fertőzött vaddisznók és házisertések illegális szállításával vagy az azokból készült húskészítményekkel kerülhet be Magyarországra.

Az afrikai sertéspestis behurcolásának megelőzését, megjelenésének minél korábbi észlelését, illetve a sertésállományok védelmét Magyarországon több intézkedés is célozza, a járványhelyzet alakulásának függvényében azonban továbbiakat is elrendelhetnek az ukrán határ mentén – válaszolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy az ukrán-magyar határ melletti Tiszaújlakon működő sertéstelepen augusztus 28-án 10 állat hullott el afrikai sertéspestis (ASP) megbetegedésben.

A Nébih kifejtette, a betegség vírusa fertőzött vaddisznók, fertőzött házisertések illegális szállításával vagy az azokból készült húskészítményekkel kerülhet be Magyarországra. Az ukrán-magyar határátkelőhelyeken 2014 óta fertőtlenítik az országba belépő járműveket, és fokozottan ellenőrzik a személyes poggyászt; az állati eredetű élelmiszereket elkobozzák.

Belföldön is fokozottan figyelik a hatóságok az állatszállító járműveket az illegális szállítmányok kiszűrése érdekében. A vadászatra jogosultak közreműködésével 2014 óta zajlik a vaddisznóállomány vizsgálata, a vadállatokra a járványveszély elkerülése érdekében jelenleg is komoly szabályok vonatkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!