Magyar indítványra

2017.10.09. 16:10

Németh Zsolt: sürgősségi vitát tart Ukrajnáról az Európa Tanács

Magyar indítvány alapján sürgősségi politikai vitát tart az ukrán oktatási törvény kapcsán kialakult helyzetről az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn.

Németh Zsolt a parlamenti közgyűlés ötnapos strasbourgi ülésének első tanácskozását követően az MTI-nek telefonon elmondta, a csütörtöki vitára úgy kerül sor, hogy a közgyűlés merőben szokatlan eljárásnak tartja Ukrajna részéről, hogy a vitatott ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban csak Petro Porosenko ukrán elnök jóváhagyását követően fordultak a Velencei Bizottsághoz, annak álláspontja kialakítása érdekében.

Magyarország úgy gondolja, Ukrajnának elemi érdeke, hogy a belső stabilitás megteremtése miatt tiszteletben tartsa az emberi jogokat és a területén élő nemzeti kisebbségek alapvető jogait – jegyezte meg. Mindez a hosszú stabilitás elengedhetetlen része. Egy instabil Ukrajna senkinek, de magának az ukrán kormánynak sem érdeke – tette hozzá a politikus.

Az ukrán Legfelsőbb Tanács szeptember elején szavazta meg az új oktatási törvényt, mely az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást, a középiskolai és felsőoktatás nyelvévé viszont kizárólag az ukránt teszi.

Németh Zsolt elmondta azt is, hogy a néppárti frakció a parlamenti közgyűlés új elnökjelöltjének választotta Emanuelis Zingeris litván rendszerváltó politikust, a litván parlament külügyi bizottságának korábbi elnökét a pénteken hivatalából lemondott Pedro Agramunt helyére.

Mint elmondta, a közgyűlés új elnökének megbízatása januárig szól, ugyanis a jövő év elején tervezett tanácskozáson minden bizottsági és közgyűlési tisztséget az Európa Tanács meg fog újítani.

Borítókép: Németh Zsolt 2016. szeptember 7-én

AFP / Omar Marques / Anadolu Agency

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!