Sokkoló jelenet

2017.11.29. 15:28

Mérget ivott a horvát tábornok a hágai ítélethirdetéskor (videó)

A vizsgáló bíróság megerősítette, hogy elhunyt Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok, aki mérget vett be szerdán ítélethirdetéskor a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) tárgyalótermében.

Megerősítette elsőfokú ítéletét szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) három volt boszniai horvát vezető ügyében, akikre immár jogerősen súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki a muszlimok ellen a délszláv háború idején elkövetett etnikai tisztogatások miatt. Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélte Jadranko Prlicet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság „kormányfőjét”. Bruno Stojicot, Slobodan Praljakot és Milivoj Petkovicot 20-20 év, a másik két vádlottat 16, illetve 10 év börtönnel sújtották.

Az NT elnöklő bírája, Carmel Agius éppen felolvasta a másodfokú ítéletet Praljak ügyében, amikor a nyugalmazott tábornok azt kiáltotta, hogy „nem vagyok háborús bűnös, elutasítom a vádakat”, és kiivott egy, állítása szerint „mérget” tartalmazó üveget.

A demonstratív akciót a kamerák is megörökítették, s azóta már a neten is látható a tábornok öngyilkossági kísérlete:

„Védencem arról számolt be, hogy mérget ivott” – mondta Natasa Faveau-Ivanovic, a 72 éves férfi ügyvédje.

A végzetes mozdulatsor képekben
Forrás: AFP PHOTO | Fotós: International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Az ülést azonnal berekesztették, mielőtt az ügy három másik vádlottjának ítéletét is kihirdették volna, és orvost hívtak.

Később mentőhelikopter érkezett a törvényszék épületéhez, amely előtt már egy tűzoltóautó és egy mentőautó is parkolt. A bíróságot nem ürítették ki.

A bírói testület este közleményt adott ki, megerősítve azokat az értesüléseket, amelyek szerint belehalt a mérgezésbe a nyugalmazott tábornok.

Mint tudatták, az ülés berekesztését követően azonnali orvosi ellátásban részesítették a 72 éves férfit, akit ezután egy közeli kórházba szállítottak, de már nem sikerült megmenteni.

A bírói testület 2013-ban hirdette ki elsőfokú ítéletét az ügyben, összesen 111 év szabadságvesztést kiszabva a vádlottakra. A fellebbezési eljárásban az ügyészség súlyosbítást, a védelem a vádlottak felmentését kérte.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

A Nemzetközi Törvényszék 1993-ban jött létre, fennállása alatt 161 ember ellen emelt vádat és 84-et ítélt el. Az eseti bírói fórum megbízatása decemberben jár le hivatalosan, a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) veszi át.

Borítókép: Slobodan Praljak

AFP PHOTO / International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!