Terrorgyanú

2017.11.28. 06:01

Szilveszteri merényletre készült egy férfi Ausztráliában

Letartóztattak egy húszéves ausztráliai születésű muszlim férfit, aki a gyanú szerint terrortámadást tervezett végrehajtani a Melbourne központjában minden évben megrendezett újévi parti résztvevői ellen – közölte kedden a rendőrség.

A férfit kommandósok fogták el hétfő délután Melbourne egyik elővárosában, Werribeeben. Shane Patton, az érintett Victoria állam helyettes rendőrparancsnoka sajtóértekezletén megerősítette, hogy egy ausztráliai születésű muszlim férfiról van szó, akinek szomáliai szülei vannak.

Elmondta, a férfi a hasonló tengerentúli merényletek híre nyomán „lelkesült fel”, és automata lőfegyvert akart beszerezni, hogy újévkor „lelőjön és megöljön annyi embert, amennyit csak tud” Ausztrália második legnagyobb városának üzleti központjában, a Federation Square-en, ahol évről évre sok ezren köszöntik az új esztendőt.

Egy ilyen támadás „katasztrofális” következményekkel járt volna – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az ausztrál terrorelhárítás kiemelt figyelmet szentel a közelgő ünnepi szezon rendezvényeinek biztosítására.

A gyanúsított az internetről letöltötte magának az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorcsoport útmutatóját arról, hogyan kell merényleteket elkövetni. Tavaly óta megfigyelés alatt tartották mint az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szimpatizáló, „magas kockázatú” szélsőségest, és akkor ütöttek rajta, amikor találkozott azokkal, akiktől a fegyvert meg akarta venni.

A férfit legkésőbb szerdán bíróság elé állítják terrorcselekmény előkészítésének és az ahhoz szükséges dokumentumok gyűjtésének vádjával.

Elfogásával összefüggésben néhány helyszínen házkutatást is tartottak, egyebek között abban a számítógép-kereskedésben, ahol korábban félállásban dolgozott.

Patton közlése szerint az ügyben további letartóztatás nem várható, annak ellenére, hogy a húszéves férfi kapcsolatban állt Victoria állambeli szélsőségesek egy szűk körével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!