példaértékű

2018.01.16. 09:58

Pakisztáni vallási vezetők betiltották az öngyilkos merényleteket

Több mint 1800 pakisztáni muszlim vallási vezető közös vallásjogi döntésben, úgynevezett fatvában tiltotta be az öngyilkos merényleteket – derült ki egy kedden megjelenő könyvből.

A vallási vezetők az iszlámban harámnak nevezett tiltott dolgok közé sorolták az öngyilkos merényleteket. Ide sorolja az iszlám a paráználkodást, a gyilkosságot, az uzsorakamatot, a szerencsejátékot, a kábítószer-, alkohol- és sertéshúsfogyasztást is.

A pakisztáni vallástudósok emellett leszögezték: „egy egyénnek vagy csoportnak sem áll hatalmában szent háborút hirdetni és folytatni”.

Az országot nem kímélte a vallási indíttatású erőszak az elmúlt években. Muszlim szélsőségesek számos támadást követtek el az iszlám kormányzásért folytatott „szent harcuk” nevében, ezek közül több öngyilkos merénylet volt. A 2000-es évek eleje óta több tízezren vesztették életüket különféle terrorcselekményekben Pakisztánban.

„Ez a fatva jó alapot szolgáltat egy mérsékelt iszlám társadalom stabilitásához”. A rendelet iránymutatást nyújt egy nemzeti narratíva felépítéséhez annak érdekében, hogy megfékezzük a szélsőségességet az iszlám aranyszabályainak betartásával„

- írta a döntést tartalmazó, kedden nyilvánosság elé kerülő könyvben Mamnún Huszain pakisztáni elnök.

A fatvát tartalmazó könyvet az állami Nemzetközi Iszlám Egyetem adja ki, és a megjelenésének alkalmából tartott iszlámábádi ünnepségen a pakisztáni államfő is részt vesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!