csúszásokra készüljenek!

2018.02.27. 09:24

Megzavarta a közlekedést a téli idő

Az ország nagy részén a téli időjárás nehezíti a közlekedést - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője kedden.

Pécs, 2018. január 15. Járdát tisztít egy hókotró Pécsen 2018. január 14-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Sóki Tamás

Mukics Dániel közölte: éjszaka az ország nyugati és déli részén helyenként öt-tíz centiméter friss hó hullott, a meteorológiai előrejelzések szerint napközben további, hasonló mennyiségű csapadékra lehet számítani.

Hófúvás miatt Zala és Vas megyére másodfokú (narancs) riasztást adtak ki. A havazás és hófúvás elsősorban a Dunántúlt érinti, de az ország más részein is előfordulhatnak rendkívüli időjárási helyzetek.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében több alsóbbrendű utat le kellett zárni, de egyik megyében sincs elzárt vagy megközelíthetetlen település.

Tolna megyében a 61-es és a 65-ös, Veszprém megyében pedig a 82-es úton súlykorlátozást vezettek be, a 7,5 tonnánál nehezebb járművek ezeken a szakaszokon nem közlekedhetnek. A horvát hatóságok a barcsi és a letenyei határátkelőn nem engedik be a kamionokat.

A közműellátásban sehol nincs zavar.

Öt megyében vezettek be útkorlátozásokat a havazás miatt

Győr-Moson-Sopron, Tolna, Somogy, Zala és Vas megyében, közel 20 útszakaszon lépett érvénybe korlátozás a havazás miatt kedden, ám elzárt település nincs.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Közrendvédelmi Főosztályának vezetője közölte: a rendkívüli téli időjárás miatt országos irányító törzset hozott létre az ORFK a rendőri tevékenység koordinálására. A törzs folyamatos kapcsolatot tart a többi között az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és az Országos Meteorológiai Szolgálattal.

Országszerte több mint négyezer rendőr teljesít szolgálatot a közterületeken, akik felkészültek a további forgalomterelések biztosítására is – tette hozzá a főosztályvezető.

Elmondta: az utak egy részén félpályás útlezárás, több szakaszon teljes útzár lépett érvénybe, illetve van, ahol korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók forgalmát.

A legfontosabb korlátozással érintett útszakasz a Győrt a Bakonyon keresztül Veszprémmel összekötő 82-es főút – fűzte hozzá.

Arról is beszámolt, hogy kedden hajnaltól délelőttig 11, a téli időjárással összefüggő baleset történt. Ezek közül egy, a Fejér megyei Bicskénél egy feltakarított útszakaszon bekövetkezett baleset halálos áldozatot követelt.

Lakatos Tibor megerősítette, hogy a horvát hatóságok nem engedik be a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket Horvátország területére, ezért a teherautók számára parkolóhelyeket jelölnek ki.

Végül arra kért mindenkit, hogy csak téli gumival, teli tankkal, pléddel és élelemmel felszerelkezve közlekedjen, illetve elindulása előtt tájékozódjon az útviszonyokról a rendőrség, illetve a közútkezelő honlapján.

Borítókép: Járdát tisztít egy hókotró Pécsen.

MTI Fotó / Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!