új lehetőségek

2018.02.01. 21:12

A MOK elnöke szerint minden adott a hálapénz megszüntetéséhez

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint Magyarország történelmi lehetőség előtt áll: elérheti, hogy megszűnjön „az egészségügy működését megnyomorító hálapénz”.

Éger István csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Magyarország talpra állt, és elindult egyfajta felzárkóztatás a béreket illetően. Mint mondta, meggyőződése, hogy az ország történelmi lehetőség előtt áll, és a 2018-ban induló új kormányzati ciklus alatt minden adott arra, hogy a hálapénzrendszert megszüntesse az egészségügyben.

Kiemelte, lehetőség van arra, hogy a bérezést úgy fejlesszék tovább, hogy megnyíljon a lehetőség a paraszolvencia „kivezetésére”, és ha erre a politikai szándék meglesz, akkor ez 2022-ig megoldható. Hozzátette, „a huszonnegyedik órában vagyunk”.

Mint mondta, ebben és egy új egészségügy megalapozásában segíthet az a könyv, amely most jelent meg a kamara kiadásában.

A tisztességes, tehát igazságos társadalom és az elsődleges társadalmi javak című könyvvel kapcsolatban a MOK elnöke közölte: ma már evidencia, hogy nincs közvetlen összefüggés a GDP és az egészségügyi ráfordítások között. A költségvetésnek – mint egyfajta „erkölcsi dokumentumnak” – prioritásokon kell alapulnia, hiszen morális kérdés, hogy a rendelkezésre álló forrásokból milyen mértékben fordítanak közszolgáltatásokra, így az egészségügyre is – tette hozzá a kamarai elnök.

Gilly Gyula, a kötet szerzője a sajtótájékoztatón azt mondta, a rendszerváltás óta hatalomra került politikai erők nem akarták megérteni, hogy vannak olyan területek, amelyek elsőbbséget élveznek. Hangsúlyozta, egyfajta közpolitikai szemléletváltás kell, új alapokat kell létrehozni. A szerző szerint ezekről az új alapokról, amelyeket a most bemutatott könyvben vázol fel, el lehetne indulni, újjá lehetne építeni az egészségügyi rendszert.

A könyv pdf-formátumban bárki számára hozzáférhető a kamara honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!