áldozathozatal

2018.05.08. 20:13

Háromezernél is több ukrán katona vesztette életét

A négy éve tartó fegyveres konfliktus katonai veszteségeiről Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter beszélt egy interjúban.

Az Obozrevatyel ukrán hírportálon megjelent interjúban a miniszter elmondta, hogy a harc közben áldozatul esettek száma 2394, nem harci tevékenység következtében pedig 938 ukrán katona halt meg. Utóbbiak közé azok tartoznak, akik betegségben, közlekedési vagy más balesetben vesztették életüket vagy öngyilkosok lettek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a múlt hét végén Anatolij Matiosz katonai ügyész arról számolt be, hogy 2018 eleje óta Ukrajnában 33 katona végzett önkezűleg magával a legtöbbjük az ország keleti részében zajló harcok övezetében. Elmondta, hogy az öngyilkosságok okai különbözőek, családi problémáktól kezdve az idegkimerülésig.

Április végén egy kijevi nemzetközi konferencián Olekszandr Tretjakov, az ukrán parlament veteránok ügyeivel foglalkozó bizottságának vezetője azt mondta, hogy Ukrajnában már meghaladta az ezret azoknak a száma, akik a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében harcoltak, és öngyilkosok lettek.

Poltorak a kedden közzétett interjúban kifejtette továbbá, hogy jelenleg Oroszország nem rendelkezik akkora haderővel Ukrajna közvetlen közelében, amivel nagy szabású hadműveletet indíthatna az ország ellen, de két hét, legfeljebb két hónap alatt képes lenne az ehhez szükséges katonai erőforrásokat felépíteni elsősorban a nyugati és a déli katonai körzeteiből. Véleménye szerint még korai abban reménykedni, hogy Oroszország felhagy az Ukrajnával szembeni agresszív politikájával.

A miniszter közölte: tárcája adatai alapján a szakadár területeken lévő fegyveres erőkön kívül Oroszország közvetlenül Ukrajna határánál jelenleg mintegy 80 ezer katonát állomásoztat 900 harckocsival, több mint ezer tüzérségi rendszerrel, valamint legalább 400 rakéta-sorozatvetővel.

Oroszország tagadja, hogy fegyveres erői jelen lennének a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai térségekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!