Ifjúság és hagyomány

2018.05.27. 12:24

Orbán: a kormány és a cserkészszövetség közös értékalapon áll

A miniszterelnök vasárnap a Pest megyei Nagykovácsiban, az országos cserkésznap nyitóeseményén, a felújított Teleki-Tisza-kastély ünnepélyes átadóján mondott beszédet.

Az a hagyomány, világlátás és gondolkodásmód, amelyet a Magyar Cserkészszövetség és a kormány magáénak vall, egy tőről fakad – mondta Orbán Viktor. A kormányfő és a szövetség szerint is olyan fiatalok nevelése a cél, akik hisznek a magyarságot ezer éve megtartó értékekben, és „a jég hátán is megélnek”.

„Nekünk természetes, hogy családban, hazában és az egymásért kiálló bajtársias szövetségben gondolkodunk. Hiszünk a magyarok határokon átívelő összetartozásában, valljuk, hogy a nemzet nem kitaláció, hanem egy élő közösség”

- fejtette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az országos cserkésznap nyitóeseményén
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A miniszterelnök figyelmeztetett arra is, hogy ha nem teszünk ellene, a modern idők és az új kordivatok folyamatosan alááshatják e közös értékeket.

„Nekünk ma jól felvert sátrak kellenek, amelyek a legerősebb viharoknak is ellent tudnak állni”

- fogalmazott.

A Teleki-Tisza-kastélyt annak parkjával együtt 2013-ban kapta meg a Magyar Cserkészszövetség. Orbán Viktor kiemelte, hogy az épület nem ajándék, hanem lehetőség a cserkészszövetség kiteljesedésére, közösségépítésre, arra, hogy a magyar cserkészet ismét olyan magas szintre kerüljön, mint a két világháború között volt.

Bár a kommunista diktatúra emigrációba, börtönbe, kitaszítottságba és szétszóratásba kényszerítette a cserkészeket, a rendszerváltás után „a sok kis ér ismét bő vízű folyóvá egyesült” – fogalmazott Orbán Viktor, aki beszéde végén úgy szólt a cserkészekhez: jó remény van arra, hogy a nagykovácsi épület ne csak tulajdona, hanem otthona is legyen a cserkészszövetségnek, ezért „csípjétek fülön a lehetőséget, amelyet Magyarország egy kivételes kegyelmi pillanata adott meg nektek”.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Pótor József, a Magyar Cserkészszövetség országos ügyvezető elnöke azt mondta, olyan fiatalokra van ma szükség, mint a cserkészek, akik tudnak együttműködni, akik megtalálják a problémákat, és nagyon gyorsan meg tudják oldani őket, akik nem önmagukért dolgoznak, hanem másokért.

Ez az a modern ifjúsági mozgalom, amelyre az országnak szüksége van – fogalmazott a cserkészmozgalomról.

A beszédek után egyházi méltóságok áldották meg a felújított épületet.

A klasszicista stílusú kastély 1840 körül épült, először a Wattay család birtokolta, később a Teleki, majd a Tisza család tulajdonába került. Tisza Lajos egykori közlekedési miniszter, az 1879-es szegedi árvíz után a város újjáépítésének királyi biztosa az 1880-as években Benedicty József tervei alapján átépíttette, ekkor került a homlokzatra a Tisza család címere. A II. világháború után államosították, 1958-tól erdészeti nevelőotthonként működött.

A kastélyt és parkját 2013-ban kapta meg a Magyar Cserkészszövetség; a felújításra 2,5 milliárd forint támogatást biztosított a kormány. A cserkészszövetség az ingatlanon rendezvényközpontot alakított ki, ahol egyebek mellett képzéseket, nemzetközi konferenciákat, cserkésztalálkozókat tartanak majd. A felújítással azt szerették volna elérni, hogy az épületegyüttes visszanyerje „történelmi pompáját” – olvasható a szervezők által az MTI-hez eljuttatott háttéranyagban.

 

 

 

A borítókép forrása: Magyar Cserkészszövetség / " target="_blank" rel="noopener">Youtube

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!