Indikátorok

2018.05.30. 15:59

Zsarolási kísérlet az Európai Unió költségvetési tervezete

Már a tervezet benyújtása előtt szóltak hírek a kohéziós pénzek Kelet-Európából Spanyolországba és Olaszországba történő átcsoportosításáról, de a hivatalos tervezetben ennek nincs nyoma.

Erős viták várhatók a javaslatról – jelentette ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Kovács István szerint az Európai Bizottság ezzel megmutatta, bármeddig hajlandó elmenni azoknak az országoknak a megfélemlítésében, amelyek nem értenek vele egyet.

Elmondta: a javaslatában a fejletlenebb országok felzárkóztatására szolgáló kohéziós pénzeket hét százalékkal csökkentené az unió. Emlékeztetett: már a tervezet benyújtása előtt szóltak hírek a kohéziós pénzek Kelet-Európából Spanyolországba és Olaszországba történő átcsoportosításáról, de a hivatalos tervezetben ennek nincs nyoma.

A támogatásra szoruló országok kiválasztásánál eddig főképp a GDP számított mérvadónak, ez alapján több spanyolországi és olaszországi régió elesne a támogatástól. Ennek megakadályozására az unió több olyan indikátort – például a munkanélküliség mértékét is – behozott, amelyekben a déli régiók rosszul, de Magyarország kitűnően teljesít – magyarázta.

Az Európai Unió hétéves költségvetéséről szóló keretdokumentum elfogadása az EU legnagyobb vitája szokott lenni – fűzte hozzá Kovács István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!