Családfők a fókuszban

2018.06.20. 06:04

Nemzeti konzultáció lesz az apák szerepéről

A kormány a férfiakat is megkérdezi arról, milyen kihívásokat élnek meg az otthonteremtéskor, a munka és a család egyensúlyának kialakításakor.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kevés hazai kutatás foglalkozik az apákkal, holott szerepük fontos a gyermekvállalási döntésekben is. Épp ezért a készülő nemzeti konzultációban a kormány a férfiak véleményét kéri ki saját családfői, apai és munkavállalói szerepeik összeegyeztetésével kapcsolatos kihívások, nehézségek témájában – írja szerdai számában a Magyar Idők.

Magyarországon az elmúlt nyolc évben nagy hangsúly helyeződik a családpolitikára, ennek is köszönhető, hogy a teljes termékenységi arányszám – ami azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermek van egy családban – a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re nőtt. Ez több mint 20 százalékos emelkedést jelent.

Hazánkban már legalább 35 éve tart a népességfogyás, de egész Európában nincs olyan ország a kontinensen, ahol a gyermekvállalási kedv elegendő lenne a népességszám megtartásához

- emlékeztet a lap.

A készülő nemzeti konzultációban a kormány a férfiak szemszögére kíváncsi: az adott válaszok iránymutatásul szolgálnak majd ahhoz, hogy érdemes-e változtatni a családtámogatási rendszeren, vagy visszaigazolódik a most is alkalmazott modell hatékonysága.

A családtámogatásokkal kapcsolatban tervezett nemzeti konzultációban a családalapításról, a gyermekvállalásról, a gyermeknevelés területeiről lesz szó, a döntések előkészítésébe szeretnék bevonni az érintetteket, így a férfiakat is.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!