Illegális bevándorlás

2018.06.25. 18:46

Párizs szerint Olaszországnak kell fogadnia a Mission Lifeline mentőhajóját

Éric Ciotti jobboldali képviselő a Twitteren szólította fel az államfőt, hogy ugyanolyan felelősségteljesen lépjen fel, mint Olaszország, és ne engedje a mentőhajót Franciaországban kikötni.

Nathalie Loiseau francia Európa-ügyi miniszter szerint Olaszországnak kell fogadnia a Máltánál megrekedt Mission Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) mentőhajóját mintegy 230 migránssal a fedélzetén.

Franciaország emlékeztet a nemzetközi jogra: amikor egy hajó mentést végez a tengeren, ez a helyzet a Lifeline utasaival, akkor azokat a legközelebbi kikötőbe kell szállítani. Ez Málta vagy pedig Olaszország – mondta a francia kormánytag hétfőn a France2 francia közszolgálati televízióban. Technikailag, gyakorlati szempontból Olaszországnak kell fogadnia – hangsúlyozta. Ez nem tetszik mindenkinek, de ez a nemzetközi jog, és nem lehet a jogot a dzsungel törvényével felváltani- tette hozzá.

Ugyanakkor nem mondhatjuk azt Máltának vagy Olaszországnak, hogy oldjátok meg egyedül

- hívta fel a figyelmet Nathalie Loiseau.

A francia kormányt számos bírálat érte amiatt, hogy nem fogadta be a múlt héten a francia SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nem kormányzati szervezetek által működtetett Aquarius mentőhajót, amely végül a spanyolországi Valenciában kötött ki több mint 600 emberrel a fedélzetén, miután sem Olaszország, sem Málta nem nyitotta meg előtte a kikötőit.

Jelenleg nincs migrációs válság. Politikai válság van a populisták miatt, akik ezt az ürügyet használják az Európai Unió nehéz helyzetbe hozására, mert utálják az európai projektet – fogalmazott a francia miniszter.

Elsa Faucillon kommunista képviselő a Twitteren ítélte el Emmanuel Macron francia államfő hallgatását a Lifeline felhívására, ami szerinte szégyent hoz Franciaországra.

Cselekedni kell, mielőtt mindenkit kioktatunk

- írta a képviselő.

Ezzel párhuzamosan Éric Ciotti francia jobboldali képviselő szintén a Twitteren szólította fel az államfőt, hogy ugyanolyan felelősségteljesen lépjen fel, mint Olaszország, és ne engedje a mentőhajót Franciaországban kikötni.

Marine Le Pen, a Nemzeti Összefogás (korábbi Nemzeti Front) elnöke szerint a migránsokat vissza kell vinni abba a kikötőbe, ahonnan elindultak. Ne bátorítsuk tovább az embercsempészeket, akik emberekkel kereskednek! – írta a radikális jobboldali politikus.

Alex Steier, a Mission Lifeline szóvivője az RTL francia rádióban hétfőn elmondta: a szervezet Németország, Olaszország, Málta és Spanyolország után Franciaországtól is kérte, hogy engedélyezze a mentőhajó kikötését. A francia hírügynökség megkeresésére a Németországban tartózkodó szóvivő délután viszont már hozzátette, hogy a hajónak egyelőre nem célja francia kikötő felé hajózni.

Eredetileg szerettünk volna Franciaország felé hajózni, de az időjárási viszonyok miatt most ez nem lehetséges. És nem is akarunk egy kikötőbe behajózni, inkább a nemzetközi vizeken akarunk maradni. Ez nem ma lesz, se nem holnap, se nem holnapután, mert rossz az időjárás, de később elképzelhető a (franciaországi) opció – mondta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!