Kitüntetés

2018.07.04. 21:00

Csíkszentmihály díszpolgára lett Csíkszentmihályi Mihály

A Széchenyi-díjas pszichológusnak rövidesen legújabb, a futás és a flow kapcsolatáról szóló könyvét is bemutatják.

Csíkszentmihály, 2018. július 4. Izsák Székely Lóránt polgármester (j) átadja a település díszpolgári oklevelét Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológusnak az erdélyi Csíkszentmihályon 2018. július 4-én. MTI Fotó: Veres Nándor

Az apai ágon szentmihályi gyökerekkel rendelkező, világhírű tudós a flow-elmélet megalkotója, 83 éves, Amerikában él. A kreativitás és a tökéletes élmény pszichológiájának egyik legismertebb kutatója, az egyik legtöbbet idézett magyar tudós. Széchenyi és Prima Primissima díjas, a Magyar Érdemrend nagykeresztjének tulajdonosa, az MTA tagja, a Claremont Graduate University professzora, a Chicagói Egyetem Pszichológia Tanszékének korábbi vezetője. Csíkszentmihályi Mihály életében először járt Erdélyben. Az ünnepélyes köszöntés és a díszpolgári oklevél átadása után ő is ajándékkal kedveskedett Izsák Székely Lóránt polgármesternek: átadott neki egy sétabotot, és arra kérte, őrizze meg, mert visszajön még érte – számolt be minderről a Székelyhon.ro.

A professzornak nemcsak a díszpolgárrá avatása miatt van oka ünnepelni, de rövidesen bemutatják legújabb kötetét is, mely az általa meghatározott flow-élményt az egyre népszerűbbé váló futás kontextusába helyezi. A Futás öröme című kötetben szerzőtársaival együtt azt vizsgálja, miként élhető át a flow sportolás közben. A szerzők célja a kutatási eredményeik ismertetésével és a flow-t átélt futók személyes történeteinek megosztásával segíteni az embereknek abban, hogy teljesebb, boldogabb életet élhessenek.

Csíkszentmihályi Mihály magyarul megjelent könyvei:

Kreativitás – A Flow és a felfedezés, avagy a találékonyság iskolája (Akadémiai Kiadó, 2009)

Jó üzlet (Lexecon Kiadó, 2009)

A fejlődés útjai (Libri Könyvkiadó, 2013)

Az öröm művészete (Libri Könyvkiadó, 2014)

Flow – Az áramlat (Akadémiai Kiadó, 2015)

A futás öröme (Libri Kiadó, 2018)

Borítókép: Izsák Székely Lóránt polgármester (j) átadja a település díszpolgári oklevelét Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológusnak az erdélyi Csíkszentmihályon 2018. július 4-én. Forrás: MTI / Veres Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!