Büntetőjog

2018.07.10. 07:03

Fazekas Géza: nagyobb védelmet kapnak a sértettek

Az új büntetőeljárási törvény nagy hangsúlyt fektet az áldozatvédelemre, és meggyorsítja az eljárásokat is – mondta a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Életbe lépett az új büntetőeljárási törvény, mellyel kapcsolatban Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője nyilatkozott az Echo TV Napi aktuális című műsorában.

Az egyik legtöbbet hangoztatott kritika az új büntetőeljárási törvénnyel szemben, hogy ezentúl korlátlanul lehallgathat bárkit a hatóság a nyomozás során. A törvényalkotó ezzel szemben azt mondja: a leplezett eszközök használata eddig is megengedett volt.

Fazekas Géza úgy fogalmazott:

a korábban titkos információgyűjtésnek nevezett eszköztár eddig is létezett, csak nem a büntetőeljárási törvény keretein belül.

Az is probléma volt a korábbi szabályozásban, hogy nem különült el kellően a bűnügyi és rendészeti célú titkos információgyűjtés – tette hozzá.

A szóvivő kitért arra is, hogy

a nyomozás felderítésre és vizsgálatra oszlik a jövőben.

A kettő között a válaszvonalat a megalapozott gyanú közlése jelenti. Amíg a felderítés szakasza zajlik, a nyomozó hatóság teljes felelősséggel, az ügy uraként jár el. Amíg nincs gyanúsított, az ügyész csak törvényességi felügyeletet gyakorol – magyarázta.

A fő célja az új büntetőeljárásnak az volt, hogy felgyorsuljanak a perek és minél előbb ítélet születhessen. Ennek egyik módja az, hogy

a vádlott a bűnösség elismerése esetén valamiféle egyezségre juthat az ügyészséggel.

Fazekas Géza elmondta, hogy ha valaki elismeri bűnösségét és a rendelkezésre álló adatok is arra utalnak, hogy az adott cselekményt elkövette, akkor megállapodást köthet az ügyészséggel. Ezen megállapodás fejében úgymond enyhébb elbírálásban részesülhet.

Van még egy további lehetősége a terheltnek: a bíróságnak az úgynevezett előkészítő ülésén még nyilatkozhat úgy, hogy – megfordítva addigi tagadását – mégis beismeri a bűncselekményt. Ebben az esetben enyhébb szankciók kiszabását indítványozzák.

Hangsúlyozta, hogy

továbbra is bírói kontroll alatt zajlik a folyamat.

A fentiek mellett erősödnek a sértetti jogok, nagyobb hangsúlyt kap az áldozatvédelem: az új büntetőeljárási törvény kifejezetten a sértett, az áldozatok mellett áll, ez rengeteg részletszabályban megjelenik – mondta Fazekas Géza.

Példaként említette, hogy

eljárás indulhat a sértett lakhelyének közelében, hogy ne neki, hanem a terheltnek kelljen utaznia.

Vagy a már említett megállapodás csak akkor jöhet létre, ha a terhelt megfizeti a sértett esetleges kárának költségeit.

Borítókép forrása: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!