Veronai buszbaleset

2018.07.19. 08:03

Hozzátartozók: ez egy iparág volt

Egy törvénymódosítás értelmében bűncselekmény lesz a jogellenesen átalakított személyszállítást végző járművezetés. A tizenhét halálos áldozatot követelő, tavaly januári tragédiában érintett két hozzátartozó kifejtette minderről a véleményét.

Budapest, 2017. január 22. Megemlékezõk mécsest gyújtanak a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium elõtt 2017. január 22-én. MTI Fotó: Kallos Bea

A veronai buszbalesetben tizenhét ember vesztette életét 2017. január 20-án. Krizsány László és Szendrei Endre két, a balesetben érintett hozzátartozó hozta nyilvánosságra azt a műszaki jelentést, melyből kiderült többek között, hogy egy ötszáz literes üzemanyagtartályt szereltek a buszba illegálisan. A Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő által benyújtott Btk. módosítás szerint önálló bűncselekmény lesz a jogellenesen átalakított személyszállítást végző járművezetés. A javaslat szerint az elkövető a jövőben akár két évre is börtönbe kerülhet.

Krizsány László az ECHO TV Napi aktuális című műsorában azt mondta, szerinte mindenképpen visszatartó lehet és támogatják a módosítást. Úgy gondolja, hogy a módosítás bevezetése mindenképpen szükséges.

„Örültünk volna, ha kicsit korábban megtörténik a módosítás, de minden jó, ha a vége jó” – fogalmazott.

Szendrei Endre hozzátette, a szakértői vélemények szerint nem az ötszáz literes üzemanyagtartály okozta a tüzet, de ez akkor sincs rendben.

A dokumentumból kiderül, hogy a busztársaság nyolc éve végezte a tevékenységet.

Több tartályt megtalált a rendőrség hulladéktároló telepeken, melyeket a baleset után szereltek ki autóbuszokból és próbálták megsemmisíteni.

„Ez egy iparág volt. Én azt gondolom, hogy egy illegális tankba nem lehet legálisan tankolni. Az illegális tankba illegális üzemanyagot töltenek” – emelte ki.

Szendrei Endre szerint a járművezető szankcionálása nem biztos, hogy elég.

„Ez a társaság nyolc éven keresztül tudta ezt a tevékenységet úgy folytatni, hogy

ha a veronai tragédia nem következik be, akkor valószínűleg ma is folytatják”

– mondta.

Úgy gondolja, hogy az ellenőrzések rendszerességében és a mikéntjében is változásokat kell hozni.

Borítókép: Megemlékezők mécsest gyújtanak a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 22-én.

Forrás: MTI / Kallos Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!